LIVANJSKI KANTON

Dvadeset Livnjaka dobilo plastenike

Potpisani ugovori ukupne u vrijednosti od oko 50.000 KM

Dvadeset Livnjaka dobilo plastenike. A. Kamber

A. Kamber

23.5.2019

Grad Livno i ove godine, u saradnji s britanskom humanitarnom organizacijom za međunarodnu pomoć MAID i LDSC, provodi projekt dodjele plastenika pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima".

Nakon provedenog konkursa i izbora 20 korisnika plastenika oni su i dodijeljeni. Danas su u zgradi Gradske uprave potpisani ugovori čija je ukupna vrijednost oko 50.000 KM, od čega 80 posto snose Grad Livno i saradnici, a ostatak korisnici.

- Ovo je druga godina da Grad Livno provodi ovaj projekt. Veseli me da je ove godine za plastenike zainteresiran veći broj mladih ljudi, a Grad Livno će i ubuduće poticati ovakve projekte - kazao je gradonačelnik Livna Luka Čelan.



Potpisani ugovori za plastenike. A. Kamber

U ime organizacije ''Muslim Aid'' Admir Hodžić, edukator u plasteničkoj proizvodnji, izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Livnom i što se prijavio veći broj mladih za plasteničku proizvodnju.

- U iduća dva dana korisnike ćemo upoznati s nekim osnovama plasteničke proizvodnje, potom slijedi postavljanje plastenika i monitoring od dvije godine za vrijeme kojeg korisnici plastenika mogu koristiti preporuke agronoma, te tražiti savjete i za druga pitanja vezana za plasteničku proizvodnju - kazao je Hodžić, dodajući da uz plastenike idu i pripadajuća oprema i sadni materijal te da su plastenici veličine 100 kvadrata.

- Mislim da je ovo okolnost koja nam svima pomaže. Mladima koji sve više odlaze, mi malo stariji i na ovakav način možemo im pokazati da se i u Livnu može lijepo živjeti od proizvodnje zdrave hrane - kazala je Anđelka Jozić, jedna od dobitnica plastenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.