REPUBLIKA SRPSKA

PDP analizirao dokumente o novim zaduživanjima RS

G. D.

4.2.2018

U Partiji demokratskog progresa smatraju da vlast RS krije dokumente o novim, katastrofalnim zaduženjima koji će se prekosutra naći na sjednici Narodne skupštine RS.

- Do ove sjednice, praksa je bila da svi dokumenti o kojima raspravljaju narodni poslanici budu javno dostupni. Koalicija SNSD-DNS-SP ovoga puta odlučila je da Odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj, Odluku o iznosu garancija koje može dati RS u 2018. godini i Odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci po projektu restrukturiranja Željeznica RS ne objavi - istaknuli su u PDP-u.

U odluci, kažu u PDP-u, nema spiska projekata i zahtjeva institucija koje se spominju da će koristiti ove garancije.

- Ovdje se radi o direktnom usmjeravanju garancija prema stranačkim lokalnim zajednicama, bolnicama, domovima zdravlja i javnim preduzećima koji su gubitaši i imaju stvorene ogromne dugove. Jasno je da korisnici ovih garancija neće biti u stanju vraćati ove kredite te će oni ići na teret budžeta - kažu u PDP-u.

Najveći dio sredstava iz zaduženja RS prema Svjetskoj banci po projektu restrukturiranja Željeznica RS - čak 83,2 posto ili 84 miliona KM - direktno će vraćati Vlada RS i bit će namijenjena za izmirivanje dugovanja iz perioda 2011.-2016. godine.  

- U odluci je jasno navedeno da će doći do smanjenja/otpuštanja hiljadu radnika.

Ovo je najbolji pokazatelj da vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP-"papci" nagrađuje loše predsjednike, ministre, direktore i rukovodioce umjesto da ih smjenjuje i traži njihovu odgovornost - kažu u PDP-u.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.