PROJEKTI

Ugovor o koncesiji vjetroelektrane Trebinje 1

Ministarstvo je sačinilo strategiju razvoja energetike u RS kojom je planirano da se u do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata,

Sa potpisivanja ugovora. P. Mucović

Piše: P. Mucović

19.10.2020

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Republike Srpske Luka Petrović potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane "Trebinje jedan" na području Trebinja snage 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti 100.750.000 KM. 

Prema riječima Đokića, Vlada RS je na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama donijela odluku i dodijelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja.

Sačinili strategiju

- Ministarstvo je sačinilo strategiju razvoja energetike u RS kojom je planirano da se u do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedan od njih je ova solarna elektrana u Trebinju. Planirano da elektrana bude na mreži do 2022. Godine. Elektrana će od trenutka kada bude na mreži konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 KM ići u budžet grada Trebinja sve vrijeme koliko će elektrana raditi - pojasnio je Đokić i dodao da je ovaj koncesioni ugovor zaključen na period od 50 godina. 

Đokić je istakao da je u planu da se grade i drugi energetski objekti, te da će se u narednim danima završiti sve administrativne radnje i oko 1. novembra početi izgradnja vjetroelektrane "Grebak" kod Nevesinja vrijednosti oko 80 miliona eura.

U periodu izgradnje elektrane biti će angažovan veliki broj radnika sa područja Hercegovine. Luka Petrović, generalni direktor ERS je rekao da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana "Trebinje jedan" je jedan od tih objekata.

Građevinske dozvole

- Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodit će godišnje 100 gigavat-sati električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi, jer će morati da se napravi sistem održavanja budući da je njena površina više od 120 hektara na Zubačkom platou. Uradili smo i ekološki elaborat i imamo studiju uticaja na životnu sredinu - naglasio je Petrović i dodao da je urađeno mnogo posla prije potpisivanja koncesionog ugovora, a sada slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.