SREBRENICA

Smijenjena dva bošnjačka direktora Javnih preduzeća

Za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra imenovana je Anita Livopolac, dok je imenovanje v.d. direktora „Poletaca“ odgođeno za naredno skupštinsko zasjedanje

S današnje sjednice SO. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

2.11.2020

Zbog ne usvajanja izvještaja o radu za proteklu godini, odbornici Skupštine općine (SO) Srebrenica, s jedanaest srpskih odbornika za i pet bošnjačkih protiv, smijenili su Medihu Smajić, direktoricu JU Kulturni centra i Mirelu Hodžić, direktoricu Dječijeg vrtića „Poletarac“ u Srebrenici. 

Za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra imenovana je Anita Livopolac, dok je imenovanje v.d. direktora „Poletaca“ odgođeno za naredno skupštinsko zasjedanje.


Ispisat će djecu

Naime, oko smjene direktorice Hodžić bilo je dosta diskusija i prijedloga za njenog nasljednika. Bošnjački odbornici su bili protiv ne usvajanje njenog godišnjeg izvještaja o radu, jer je ona cijelu godinu bila na porodiljskom odsustvu.

Osim toga, bošnjački odbornici ne mogu prihvatiti da direktor „Poletarca bude Srbin, jer u toj ustanovi od 130 djece, 80 ih su bošnjačka. Tome se najviše protivio odbornik Sulfo Salihović, koji je upozorio srpske odbornike da će Bošnjački roditelji ispisati djecu ukoliko im Srbin bude direktor.

Sa današnje sjednice. S. Smajlović

Ne prihvatajući Salihovićeve prijetnje odbornici su na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja za v.d. direktora Dječijeg vrtića imenovali Darka Grujičića, koji po tvrdnjama načelnika Mladena Grujičića ne ispunjava uvjete za tu funkciji. 

Međutim, ubrzo stiže novi prijedlog da se Slaviša Petrović imenuje za v.d. direktora vrtića, ali je kod srpskih odbornika preovladao razum, a Mirela Hodžić će ostati na toj funkciji do izbora drugog kandidata. 

Preuzeli skoro sve direktorske funkcije

Na vlastiti zahtjev s funkcije sekretara SO, razriješena je dužnosti Aida Hajdarbegović, a na njeno mjesto imenovan je Zekerijah Hadžić.   

Ovom smjenom bošnjačkih kadrova, Srbi u Srebrenici preuzeli su skoro sve direktorske funkcije javnih preduzeća, a ostao je samo bošnjački direktor RTV Srebrenica, a do kada ostaje pitanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.