SARAJEVO

Zbog Mekićeve samovolje upitne plaće na Stomatologiji?

Mekić i Kukuruz

Piše: M. AŠČIĆ

1.12.2017

Upravni odbor (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održao je sinoć sjednicu čiji su povod, između ostalog, bili i zaključci Senata Univerziteta, koji je od Vlade KS i Ministarstva obrazovanja KS zatražio da osiguraju zakonit rad UO i omoguće normalno poslovanje Stomatološkog fakulteta, saznaje „Dnevni avaz“. Dopis sa zaključcima Senata Vladi KS poslan je prekjučer.  

Glavni lobista 

Na čelu UO UNSA-e nalazi se ljekar iz KCUS-a Mevludin Mekić, koji je ponovo konkurirao na ovu poziciju, o čemu je „Avaz“ pisao. Mekiću se, bez obzira na neispunjavanje uvjeta Vladinog konkursa, ponovo namješta ista pozicija.

Glavni lobist za Mekićev reizbor je Sifet Kukuruz, član UO i pomoćnik ministra obrazovanja Elvira Kazazovića, koji na čelu UO želi zadržati Mekića, iako je lažirao podatke da nije angažiran kao predavač na univerzitetima u BiH.

Zaključci Senata o kojima je UO sinoć raspravljao upućeni su da bi se riješilo nekoliko ključnih tačaka u radu UNSA-e, prije svega primjena kolektivnog ugovora u odnosu na jedinstveni pravilnik o plaćama na UNSA-u, ali i izmjena finansijskog plana. Saznajemo da su Mekićeva samovolja i odbijanje da ove tačke uvrsti na dnevni red doveli u pitanje isplatu plaća uposlenicima Stomatološkog fakulteta, na šta su oni danima upozoravali.

Grupacija medicinskih nauka s UNSA-e još je prije dvije sedmice tražila hitnu sjednicu UO, a kada Mekić nije htio postupiti po njihovom zahtjevu, Senat je donio zaključak da traži od Vlade i nadležnog ministarstva da osiguraju zakonit rad UO UNSA-e i „natjeraju“ Mekića da radi svoj posao.

Kolektivni ugovor

Saznajemo da je upitna i zakonitost ovakvog UO s obzirom na to da nikad nisu popunjena mjesta onih članova koji su ga napustili.

Mekić je sinoć, nakon četverosatnog zasjedanja, prekinuo sjednicu UO, a tačka koja se tiče primjene kolektivnog ugovora nije izglasana. Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak. Saznajemo da je Mekićeva odluka o prekidanju sjednice sinoć izrevoltirala rektora UNSA-e Rifata Škrijelja.

S Univerziteta u Vitezu navode jedno, dokumenti pokazuju drugo 

Univerzitet u Vitezu odgovorio je jučer na upit Ministarstva obrazovanja KS je li Mekić u vrijeme konkursa za izbor UO UNSA-e bio angažiran na ovoj visokoškolskoj ustanovi. U odgovoru je istaknuto da je Mekić izabran 2013. za vanrednog profesora, ali bez zasnivanja radnog odnosa.

Iz ove ustanove tvrde da nije angažiran u realizaciji nastavnog procesa, ali i demantiraju svoj raspored predavanja po kojem se vidi da predaje na ovoj ustanovi i prema planu u 2018. Istovremeno, iz dokumenata je vidljivo da je Mekić 2015. bio predsjednik komisije na odbrani jednog magistarskog rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.