ŠKOLSTVO

Roditelji već počeli dolaziti na Drveniju po udžbenike

Zbog pristupačnijih cijena roditelji se odlučuju za ulične prodavače. J. Alibegović

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

25.8.2018

Početak nove školske godine donosi nove izazove i obaveze za učenike, ali i njihove roditelje. Jedan od prvih izazova s kojima se suočavaju je kupovina novih udžbenika, što za neke predstavlja veliki izdatak, posebno ako su u pitanju porodice s više djece. 

 Simbolična doplata

Most na Drveniji je mjesto na kojem roditelji kupuju i razmjenjuju korištene udžbenike. Ekipa „Avaza“ jučer je bila na Drveniji, gdje nam je Izet Somo, koji radi kao ulični prodavač već 23 godine, kazao da je najveća potražnja u prvoj sedmici septembra.

- Prvo dođu kod nas i tu kupe većinu udžbenka, a ono što mi nemamo kupe u knjižarama. Ali mi se trudimo da imamo sve. Još jedna opcija koju nudimo jeste zamjena knjiga za knjigu uz neku simboličnu doplatu - dodao je Somo.

Kupovina novih udžbenika, kaže, roditelje košta između 150 i 200 maraka po djetetu i isplati se kupovati kod uličnih prodavača koji knjige nude upola cijene.

- Rekao bih da udžbenike od nas najviše kupuje radnička klasa, porodice koje imaju više djece, jer im je ovo dobar način da uštede novac – kazao nam je Senad Gežo, također prodavač na Drveniji.

Omer Zemanić, koji za sebe kaže da je jedan od najstarijih prodavača udžbenika, kazao je da posao i ne ide dobro kao prethodnih godina jer je potražnja opala.

- Primijeti se razlika u poređenju s prethodnim godinama, manje se kupuje. Vjerujem da je razlog tome manji broj djece, što je problem i za škole i nastavnike, a ne samo za nas. Mnogi učenici također međusobno razmijene knjige, tako da im mi nismo potrebni – pojašnjava Zemanić.

 Dobro stanje

Iako je do početka nastave ostala sedmica, roditelji su se već počeli raspitivati o cijenama i nabavljaju udžbenike. Amra Grdžo je s kćerkom Almom kao i svake godine došla kod istoga prodavača gdje za manje novca kupe udžbenike u jako dobrom stanju.

 Cijene od 3 do 15 maraka 

Cijene udžbenika za osnovnu školu kreću se između 3 i 5 maraka, u ovisnosti o stanju knjige. Za udžbenike srednje škole mora se platiti malo više, između 7 i 12 maraka. Najskuplji su udžbenici za engleski i njemački jezik, za koje je potrebno izdvojiti 15 maraka. Atlasi u dobro očuvanom stanju koštaju 10 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.