SARAJEVO

Kazazović: Ne može jedan sindikat odlučivati o osnovici plaća

Istakao je da se u mandatu ove vlade desio ogroman napredak

Arhiv

A.T.

18.9.2018

Nakon što su jutros prosvjetni radnici stupili u štrajk upozorenja u svim osnovnim školama i vrtićima „Djeca Sarajeva“, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović tokom pauze na sjednici Skupštine kazao je da je na jučerašnjoj pres-konferenciji premijer KS Adem Zolj ponudio Sindikatu osnovicu od 300 KM.

- U međuvremenu, Sindikat osnovnog obrazovanja najavio je štrajk upozorenja i jutros su krenuli u realizaciju. Sutra imamo nastavak pregovora sa svim sindikatima, gdje će se razgovarati o konačnom rješenju o visini osnovice. Vlada KS prvi put je došla u situaciju da pregovara o identičnoj osnovici. Do sada su se potpisivali kolektivni ugovori uposlenika u KS s različitim osnovicama – rekao je Kazazović.

Istakao je da se u mandatu ove vlade desio ogroman napredak, a to je da se pregovora pred donošenje budžeta zajedno sa svima o visini osnovice u KS.

- O tome neće odlučivati jedan sindikat već svi sindikati u KS. Zahtjevi sindikata su 330 KM, međutim, u razgovoru sa Sindikatom visokog obrazovanja dogovorena je osnovica od 300 KM, ponuđena je i svima ostalima i sutra ćemo na pregovorima znati prave informacije. Ako ne bude dogovora, Vlada će odlučiti šta dalje. Ali osnovica 330 KM je nerealna u ovoj situaciji, jer rebalans koji se predstavlja u javnosti od 90 miliona KM nije tačan. Rebalans je bio 10 miliona. Od toga 70 posto ide na povećanje plaća i naknada – dodao je Kazazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.