SAZNAJEMO

Čeka se program privatizacije vrijedne imovine "Zadrugara"

Sada je sve u rukama Ministarstva, da pokrene aktivnosti imenovanja upravljačkih tijela u “Zadrugaru”, rekao je Hodžić

Iako je “Zadrugar” sudskom odlukom vraćen Kantonu, Vlada ne upravlja objektima

A. TABAK

23.1.2019

Kako bi se konačno riješio problem vrijedne državne imovine nekadašnjeg novinsko-izdavačkog preduzeća “Zadrugar”, Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo uputila je dopis, odnosno urgenciju Ministarstvu privrede, u kojoj traži da se što prije sačini program privatizacije kako bi se ova firma mogla staviti na prodaju.

Raskinut ugovor

Potvrdio nam je to direktor Agencije Sead Hodžić kazavši da je sada sve u rukama Ministarstva, da pokrene aktivnosti imenovanja upravljačkih tijela u “Zadrugaru”.

- Potrebno je napraviti početni program privatizacije kako bi se ta imovina, koja je u vlasništvu KS, prodavala. Taj zaključak će otići prema Ministarstvu privrede. Mi moramo raditi svoj dio posla. Još 2016. godine uputili smo Ministarstvu jedan od dopisa, na koji su se oglušili – rekao je Hodžić.

Inače, preduzeće je privatizirao Hamed Moćević. No, zbog neispunjenih ugovornih obaveza, kupoprodajni ugovor s njim raskinut je 2013. godine sudskom presudom. Moćević nije uložio 30.000 KM u preduzeće, kako je bilo dogovoreno.

 Imovina Kantona

- Zato je firma vraćena Kantonu. Zvanično je to imovina KS i više nije u vlasništvu Moćevića. Kroz sudske registre se može utvrditi kako to nije njegova imovina – rekao je Hodžić.

Novac od izdavanja ide Moćeviću 

Budući da “Zadrugar” ima i vrijedne nekretnine i poslovne prostore u centru grada, Hodžić ističe da novac od izdavanja tih prostorija ide Moćeviću. Od toga Kanton, kao ni Agencija za privatizaciju, nemaju nikakvu korist.


Hodžić: Slali smo dopise i ranije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.