KAMPUS

Gradnja zgrade Univerzitetske biblioteke očekuje se u drugoj polovini godine

Kada dobijemo sva potrebna odobrenja, raspisat ćemo međunarodni tender za izbor izvođača radova i firme koja će opremiti Univerzitetsku biblioteku, rekao Pašić

Lokacija na kojoj će se graditi zgrada Biblioteke

Piše: A. TABAK

20.2.2019

Gradnja zgrade Univezitetske biblioteke u Kampusu trebala bi početi u drugoj polovini godine. To nam je kazao Adnan Pašić, idejni tvorac projekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu. Istakao je i da je pri kraju revizija izvedbenog projekta i da u narednih 14 dana očekuju da dobiju konačnu verziju. 

Potrebna odobrenja

- Kada dobijemo sva potrebna odobrenja, raspisat ćemo međunarodni tender za izbor izvođača radova i firme koja će opremiti Univerzitetsku biblioteku. To bi se trebalo završiti u narednih šest mjeseci. Kompletan projekt, odnosno donacija Saudijskog fonda za razvoj, iznosi 21 milion dolara, s tim da BiH učestvuje sa četiri miliona dolara – rekao je Pašić.

Ističe da će gradnja zgrade Biblioteke na 15.000 kvadratnih metara trajati najmanje dvije godine.

- Zgrada će se sastojati iz dvije cjeline, jednu će činiti šest čitaonica s depoima knjiga, a druga je prostor za bibliotekare i univerzitetski informacijsko-tehnički centar. Prostor u kojem se nalaze čitaonice bit će ustakljen dvostrukim staklima. Krov će se sastojati od sedam piramidalnih krovova s odgovarajućim osvjetljenjem – rekao je Pašić.


Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj kazao nam je kako ovih dana očekuju da dobiju pisani izvještaj usaglašenog mišljenja revidenta.

Posao revidenta

- Prema nezvaničnoj informaciji koju imam, taj izvještaj je pozitivan. Firme koje su dobile posao revidenta i ocjenjuju izvedbeni projekt i prate implementaciju izgradnje do kraja ovih dana dostavit će pisani izvještaj. Proveden je i postupak pretkvalifikacije za pripremu za građevinske radove. Taj postupak je ponovljen i dobili smo rok od 60 dana. Nakon toga slijedi međunarodni tender za odabir firme – rekao je Škrijelj.

Gradnja zgrade Biblioteke, koja će se prostirati na 15 hiljada kvadratnih metara, trajat će najmanje dvije godine  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.