ILIDŽA

Memić: Općina ne može držati restoran, niti kafanu

Zgrada će biti iznajmljena onome ko bude htio plaćati rentu, rekao Memić

Renoviranje ruševnog objekta u parku košta 650.000 KM

Piše: A. ŠAHINOVIĆ

25.2.2019

Ruševni objekt koji se nalazi u parku na Ilidži, tačnije u ulici Hrasnička, bit će obnovljen nakon 24 godine. Nekadašnja Vrtlarska kuća, koja je u vlasništvu Općine Ilidža, trenutno je u fazi renoviranja, koje će koštati 650.000 KM.

 Obnova u toku

Na inicijativu općinskog načelnika i uz osiguranje potrebnog novca, pokrenuta je procedura rekonstrukcije, restauracije i sanacije s ciljem njenog očuvanja i stavljanja u funkciju.  

Iz Općine su nam kazali da je izrađena projektno-tehnička dokumentacija te da je provedena i procedura javnih nabavki za izbor izvođača radova.

- Za ovaj posao odabrana je firma „Neimari“. Radovi bi trebali biti završeni do 23. maja – rekli su iz općine.

Međutim, namjena objekta, nakon što bude saniran, još nije poznata. To nam je potvrdio i načelnik Ilidže Senaid Memić.

Plaćanje rente

- Zgrada će biti iznajmljena onome ko bude htio plaćati rentu. Bit će javni poziv i onom ko najviše ponudi ustupit ćemo objekt. Općina ne može držati restoran, niti kafanu – istakao je Memić. 


Nekadašnji kompleks „Banja - Ilidža“ 

Spomenik je u sastavu zaštićenog spomenika prirode “Vrelo Bosne“. U sastavu je zelene površine nekadašnjeg kompleksa “Banja – Ilidža”, koji uz ekološku, kulturno-historijsku i ambijentalnu vrijednost, skupa s arhitektonskim objektima – hotelima izgrađenim u vrijeme austrougarskog perioda, predstavlja značajno bh. kulturno dobro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.