PRENOSIMO

Vijesti ba: Neuspjeli demanti SDP-a i BS Telecoma – milioni otišli jaranima!

Združenim snagama pokušali demantovati, u najmanju ruku sumnjive radnje na projektu gradnje tramvajskih stajališta u Sarajevu

Konaković i Šteta. Avaz

Avaz.ba / Vijesti.ba

18.5.2020

"BS Telecom Solutions" i SDP BiH danas su združenim snagama pokušali demantovati, u najmanju ruku sumnjive radnje na projektu gradnje tramvajskih stajališta u Sarajevu, pišu Vijesti.ba.

Demantiji koje su uputili "BS Telecom Solutions" i SDP KS uglavnom se svode na odbranu neodbranjivog. Tako "BS Telecom" lansira tvrdnju, koju SDP KS nekoliko sati kasnije ponavlja, kako je spomenuti ugovor potpisan 2018. godine u vrijeme kada je Mujo Fišo bio ministar saobraćaja, a premijer vlade Adem Zolj (obojica kadrovi SDA), a ne u vrijeme Fortine vlade i Štetinog ministrovanja.

Tramvajska stajališta od 4,6 miliona KM. Vijesti.ba

Međutim, u tekst koji su objavile Vijesti.ba se i ne tvrdi suprotno. Tvrdnja odnosila se na činjenicu da je Vlada KS predvođena Edinom Fortom isplatila novac u iznosu od 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko "BS Telecoma", a cijeli proces je išao kroz ministarstvo saobraćaja na čijem je čelu tada bio ministar Adnan Šteta. Naime, iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju je isplaćeno tačno 4.611.287,77 KM i to u dvije rate. Zanimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., dakle u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena.

Vlada KS sa Fortom na čelu imenovana je 26. decembra 2018. godine, dva mjeseca nakon sklopljenog ugovora. Iako je u ugovoru rok za izvođenje radova preciziran na šest mjeseci, i iako je taj rok na dan 31. decembra 2019. već bio debelo probijen, tog dana BS Telecomu se plaća prva, a 20 dana kasnije i druga rata. Upravo uoči izvjesne smjene Fortine vlade.

Šteta: Pohitao sa uplatama. Agencije

Zašto je odlazeća Vlada požurila isplatiti novac firmi koja nije ispoštovala rokove, pitanje je na koje BS i SDP nisu ponudili odgovor. 16 mjeseci nakon ugovora, radovi ne samo da nisu završeni, nego nije izgrađeno niti jedno tramvajsko stajalište.

Ministar Šteta imao je priliku, ovlasti ali i obavezu zbog neizvršenja posla u zadatom roku povući poteze za zaštitu interesa građana i „bolji život u Kanton“. No Šteta nije žurio potaknuti BS Telecom na završetak radova, već su za nerad stimulisani sa 4,6 miliona KM. Indikativno je i da Vlada na čijem je čelu bio Forto, koja je uporno najavljivala realizaciju svog “Programa“ od 29 ciljeva i 300 mjera za bolji život u Kanton, na kraju mandata žurila izvršiti ugovore koje je započele prethodna Vlada.

Konaković: Opet brani kriminal u KS. Avaz

Stvari su potpuno jasne, a teze koje u duetu zastupaju BS Telecom i SDP ne nude prave odgovore, pišu Vijesti.ba.

Inače, zanimljivo je da je jučer u odbranu, ovih finansijskih transakcija prvi stao Dino Konaković. Nije teško dokučiti razloge njegovog advokatisanja ovom poslu. Jer, dok je Konaković lažno tvrdio da on legalno drži pečat Skupštine Kantona Sarajevo – a na taj način je duže vrijeme sprečavao legalnu smjenu Vlade - njegovi jarani iz SDP-a i "BS Telecoma" su ostali u foteljama i prebacili novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.