KANTON SARAJEVO

Skupština naredila formiranje stručnog Kriznog štaba

Obavezuje se Vlada KS da hitno odobri prijem dodatnog medicinskog osoblja

Obavezuje se Vlada KS da izvrši hitnu nabavku dodatnih testova na COVID-19. Arhiv

Piše: A. Č.

3.11.2020

Nakon rasprave o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, zastupnici su usvojili niz zaključaka. 

Usvojeni su zaključci zastupnika Igora Stojanovića u ime Kluba zastupnika SDP-a kojima se:

- obavezuje se Vlada KS da formira Krizni štab Ministarstva zdravstva KS koji će biti imenovan isključivo od sedam članova i to obavezno od jednog epidemiologa koji će biti na čelu Kriznog štaba, infektologa, genetičara i pulmologa, te ostala tri člana.

- obavezuje se Vlada KS i resorno ministarstvo da hitno iskoristi sve postojeće kapacitete u vlasništvu Kantona Sarajevo, kako bi se proširili kapaciteti testiranja u interesu građana KS.

- obavezuje se Vlada KS da organizuje veći broj Drive-in punktova sa kojih će uzorci direktno ići u ranije dogovorene laboratorije .

- obavezuje se Vlada KS da hitno odobri prijem dodatnog medicinskog osoblja.

- obavezuje se Vlada KS da odobri uključivanje i privatnog zdravstvenog sektora po potrebi i po potrebnim profilima u borbi protiv pandemije korona virusa.

- obavezije se Vlada da centralizira rezultate testiranja na Kantonu Sarajevo i njihovu objavu medijima iskljucivo preko ovlaštenog predstavnika Kriznog štaba.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši hitnu nabavku dovoljnih količina Dexamethason ampula.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši hitnu nabavku dodatnih testova na COVID-19.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši interventni uvoz dovoljnog broja vakcina neophodnih za promptnu imunizaciju rizičnih grupa protiv sezonske gripe.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši provjeru stanja medikamenata u apotekama.

- obavezuje se Vlada KS da poduzme hitne mjere za zaštitu zdravstvenog osoblja – nabavka zaštitne opreme, reduciranje hladnog programa-hitni program, smanjiti prijeme na hospitalizaciju, obustaviti kontrolne preglede kod bolesnika koji su dobrog općeg stanja, organizirati naručivanje na preglede po terminima.

- obavezuje se Vlada KS da u saradnji sa menadžmentima organizuje rad zdravstvenih ustanova tako da naprave smjene, da bi u slučaju oboljenja nekog od ljekara/sestara, bilo manje kontaktnih izolacija (uvesti smjenski rad).

- obavezuje se Vlada KS da pojača kontrolu broja putnika u javnom prijevozu.  

- obavezuje se Vlada KS da obaveže KJKP Toplane Sarajevo, kao i druge isporučioce toplotne energije na vršenje kontinuiranog grijanja stanova svaki dan, bez obzira na pravilo +12C jer starija populacija je sklona lakim prehladama, te njihovim oboljevanjem će se dodatno usložniti zdravstvena situacija.

- obavezuje se Vlada KS da redovno vrši analizu epidemiološke situacije u okviru obrazovnog sistema, te u skladu sa rezultatima donosi odluke o redovnoj realizaciji nastave u interesu djece. 

- obavezuje se Vlada KS da jednom mjesečno izvještava Skupštinu KS o realizaciji akcionog plana.

Također, usvojena je inicijativa Elmedina Konakovića da se formira komisija koja će obići sve zdravstvene ustanove koje finansira Kanton Sarajevo, te će na terenu utvrditi stvarno stanje i o tome izvjestiti Skupštinu Kantona Sarajevo u roku od 7 dana. 

U komisiju bi činili Jasmina Bisčević- Tokić, Elmedin Konaković, Sead Milavica, Amra Junuzović Kaljić, Zvonko Marić, Igor Stojanović i Neira Dizdarević .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.