DNEVNI PODACI

U Kantonu Sarajevo umrlo osam osoba, 299 novozaraženih

Oporavile se 334 osobe, čime je nastavljen pozitivni trend, prema kojem je u KS registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba

U KS preminula 251 osoba od početka pandemije. Ilustracija

Piše: N. Aj.

29.11.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 299 novih slučajeva zaraze koronavirusom u KS.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 957 uzoraka prikupljenih u periodu od 25. do 28. novembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 167 zaraženih osoba, odnosno 55,08 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Istovremeno, 334 osobe oporavile su se od zaraznog oboljenja Covid – 19. Time se nastavlja pozitivni trend, prema kojem je u KS registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba. 

Na klinikama i u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima i Općoj bolnici "Prim. Dr. Abdulah Nakaš"  hospitalizirano je 329 osoba, od kojih sedam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene je 26 osoba. 

Nažalost, zabilježeno je osam smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 251 osobu.

Trenutno je u KS aktivno 4.035 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 28. novembra ove godine ukupno su registrovane 19.583 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 15.297 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19. 

U periodu od 15. do 29. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 4.921 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju da rizik od infekcije koronavirusom u zatvorenom prostoru se smanjuje ukoliko skupina ljudi koristi masku, skrati vrijeme okupljanja i prozrači korišteni prostor. Zato se apeluje na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.