DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

MUP KS posvećen rješavanju svih oblika koruptivnih ponašanja

Uprava policije MUP-a KS ostvaruje kvalitetnu i obostrano korisnu saradnju sa Uredom za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS

MUP KS: Posvećenost poslu. Arhiv

G. M. / Fena

8.12.2020

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, ukazala je da ima snažnu opredijeljenost da učini sve na sprječavanju, otkrivanju i sankcionisanju svih oblika koruptivnih ponašanja, kako u drugim organima, organizacijama, preduzećima i ustanovama, tako i u sopstvenim redovima.

Kao potvrdu takve opredijeljenosti podsjeća na aktivnosti kada je u saradnji i pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, provedena akcija čiji je cilj bio otkrivanje koruptivnih ponašanja pojedinih policijskih službenika, te njihovo procesuiranje u skladu sa zakonom.

Aktivno učešće u planiranju i realizaciji kampanja

Takvim akcijama, ali i kroz redovnu posvećenost borbi protiv ove vrste kriminaliteta u prvih devet mjeseci ove godine evidentiran je 191 događaj sa obilježjima krivičnih djela iz oblasti podmićivanja i protiv službene i druge odgovorne funkcije, što je za 176 više u odnosu na isti period prošle godine, i to: primanje dara ili drugih oblika koristi – 138, zloupotreba položaja ili ovlašćenja - 28, pronevjera u službi – devet, davanje dara i drugih oblika koristi - šest, krivotvorenje službene isprave – pet, po dva - primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i nesavjestan rad u službi i jedan događaj sa obilježjem krivičnog djela odavanje službene tajne.

Uprava policije MUP-a KS ostvaruje kvalitetnu i obostrano korisnu saradnju sa Uredom za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS, što je rezultiralo i značajnim napretkom u sprečavanju i prevenciji različitih oblika koruptivnih ponašanja, uz intenciju da se ta saradnja u narednom periodu dodatno intenzivira.

Također, Uprava policije uspješnu saradnju ima sa ICITAP-om (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci) i INL-om (Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a), uz aktivno učešće u planiranju i realizaciji kampanja namijenjenih borbi protiv korupcije, te je na službenoj web-stranici Uprave dostupna aplikacija za on-line prijavu korupcije.

Borba protiv svih oblika kriminaliteta

Time se omogućuje građanima da anonimno prijave sve oblike koruptivnih ponašanja. Borba protiv svih oblika kriminaliteta, posebno korupcije ostaje prioritet u radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju Uprave policije MUP-a KS.

Konvencija Ujedinjenih Nacija protiv korupcije usvojena je 2003. godine na Generalnoj skupštini UN-a, te se u svijetu 9. decembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.