SKUPŠTINA KS

Forto: Fond za vakcine je dva miliona KM, ali smo isključeni što se tiče nabavke

Danas ćemo opet pisati pisma kako bi došli do vakcina jer državna vlast ne radi svoj posao, rekao je Forto

Vlada KS: U narednim danima ćemo uvesti Call centar. Printscreen

Piše: A. Č.

3.3.2021

Odgovarajući na zastupnička pitanja sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, premijer KS Edin Forto je rekao da su bolnički kapaciteti popunjeni.

- U KCUS-u postoji 440 kreveta dok ih je Općoj bonici 100. Trenutno je hospitaliziranih 345, od čega je 120 u Općoj bolnici, dakle već su pretrpani, a u Kliničkom centru je 215 pacijenata. Obzirom da ponovo dolazimo u dramatičnu situaciju u Kantonu Sarajevo, moram reći da kapaciteti nisu pravi pokazatelj stanja - rekao je Forto.  

Što se tiče Call centra u Domu zdravlja, Forto je rekao da nema dovoljno kapaciteta da se odgovori na veliki broj poziva.


- Prekjučer je tretirano 700 pacijenata, jučer ih je više od 1.300 i neki pacineti nisu dobili njegu. U narednim danima ćemo uvesti Call centar, poduzet ćemo niz drugih koraka kako bi olakšali kontak pacijenta sa domovima zdravlja - rekao je Forto.

Fond za vakcine je dva miliona KM, rekao je Forto.

- Sarajevo ima novca, ali je problem nabavka. Svjetski proizvođači dozvoljavaju nabavku samo sa državnog nivoa i mi smo tu nemoćni. Isključeni smo što se tiče nabavke. Najveći proizviđač propisuju minimanu nabavku vakcina od 1,5 miliona doza a to je Moderna. Ulazimo u seknudarno tržište. To znači da su neki nabavili te vakcine i sada ih prepordaju. Danas ćemo opet pisati pisma ambasadama kako bi došli do vakcina jer državna vlast ne radi svoj posao - rekao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.