SKUPŠTINA KS

Počela sjednica: Zastupnici će raspravljati o pomoći ugostiteljima, zatvaranju kladionica, kolektivnom ugovoru za zdravstvene radnike

Mahir Dević predložio je da se na svaku iduću sjednicu stavi obavezna tačka dnevnog reda Informacija Vlade KS o stanju pandemije u KS

Okerić: Sjednica se održava online. Printscreen

Piše: A. Č.

22.3.2021

Počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS. 

Prijedlog zakona zastupnici će razmatrati po hitnom postupku. Sjednici prisustvuje 31 zastupnik, a izostanak je opravdao Mirza Čelik.

Napravljen paket pomoći

Prijedlog je pripremila Vlada KS i uputila ga na razmatranje zastupnicima u Skupštini.

Kako je pojasnio premijer KS Edin Forto, izmjenama ovog zakona, koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima.

- Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz budžet - poručio je Forto.

Zastupnica Bibija Kerla zatražila je da se razmatra i potpisivanje kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo.

Zastupnik Sead Milavica zatražio je da se razmatra i zatvaranje kladionica u KS, a Mahir Dević predložio je da se na svaku iduću sjednicu stavi obavezna tačka dnevnog reda Informacija Vlade KS o stanju pandemije u KS.

- To smo radili kada je bilo problema sa Grasom. Predlažem da to na svakoj idućoj sjednici, bila ona redovna, hitna ili tematska ovo biude prva obavezna tačka dnevnog reda - rekao je Dević.

Tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji

Zastupnik Elmedin Konaković tražio je pojašnjenje prijedloga zastupnika Seada Milavice.

- Da li predlažete da se zatvore kladionice i da im se nadoknadi šteta, ili da se samo zatvore, treba mi više informacija jer nismo dobili prijedlog - rekao je Konaković.

Zastupnik Zvonko Marić je tražio da se prijedlozi stave na dnevni red pa da se raspravlja o tome.

- Dajte da pređemo na konkretne stvari - rekao je Marić.

Podsjećamo da je od 19. marta u KS produžen policijski sat od 21 do 5 sati, a ugostiteljima je zabranjen rad zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Također, na Kolegiju je dogovoreno da tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo bude održana online 28. aprila.

S tim u vezi, zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS da pripremi materijal za tu sjednicu i dostavi ga najkasnije dvanaest dana prije njenog održavanja.

Imajući u vidu urgentnu potrebu i obavezu da se Vladi KS omogući izvršavanje ustavnih nadležnosti iz resora koji su obuhvaćeni spornim izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, Kolegij je nalažio Vladi KS da za redovnu sjednicu Skupštine pripremi prijedlog izmjena i dopuna tog zakona po hitnoj proceduri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.