RASPRAVA U TOKU

Zastupnici Skupštine KS: Pomoći privrednicima koji su izmirivali obaveze, a ne onima koji ne plaćaju dažbine

Jedan od zaključaka SDP-a je da privredni subjekti imaju izmirene obaveze prema državi, kao i da dokažu da su isplatili plaće radnicima

Zastupnici su tražili da se pojasne i da se propišu jasni kriteriji. Arhiv

Piše: A. Č.

22.3.2021

U toku je hitna sjednica Skupštine KS, a na kojoj zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Zastupnici su tražili da se pojasne i da se propišu jasni kriteriji koje trebaju ispuniti privredni subjekti kako bi ostvarili pomoć.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik kazao je kako pomoć mora ići onima koji su izmirivali svoje obaveze, a ne one koji su imali “duple kase”.

Šef Kluba SDP-a BiH Igor Stojanović najavio je šest zaključaka koji bi se trebali odnositi na primjenu ovog zakona, odnosno uvjeti koje bi privrednici trebali ispuniti kako bi ostvarili novčanu pomoć Vlade KS.

Jedan od zaključaka je da privredni subjekti imaju izmirene obaveze prema državi, kao i da dokažu da su isplatili plaće radnicima. 

Također, traže da  i da se otvori besplatan telefon za prijave eventualnih malverzacija koje radnici mogu prijaviti. 

- Zadužuje se Ured za borbu protiv korupcije da nadzire implementaciju Zakona, te da se o istom izvještava Skupština svakih 30 dana. Šesti zaključak je da je Ministarstvo finansija dužno osigurati kontinuirano praćenje zakonite implementacije subvencija u cilju redovne isplate plaća uposlenicima - naveo je Stojanović.

Otvara se manipulativni prostor

Šef Kluba SBB-a Zvonko Marić rekao je da je nezadovoljan odgovorima Vlade KS.

- Nisam ni jedan odgovor dobio. Ministre Deliću, cijenim vašu energiju, ali nemojte se upuštati u nešto što nije vaš fah. Zašto stoji u zakonu "može". Na sudu je bilo dosta sporova. Vlada "će", Vlada "mora" i onda nema dilema - rekao je Marić. 

Ističe da se tako otvara manipulativni prostor.

- Dalje, nisam dobio odgovor prema kojim kriterijima dodjeljivati pomoć. Hoće li se velikima gazdama koji godinama ne plaćaju dažbine, ne prijavljuje radnike, pomagati. Šta je sa malim ugostiteljima koji jedva sklapaju kraj sa krajem pod teretom dažbina. Nemam ništa protiv da se bilo kome pomogne. Ali dosta je diskriminacije. Pitam vas u koji grant su oni smješteni. Mi ćemo kao Klub SBB-a podržati izmjene zakona, ali tražimo pojašnjenje svih nejasnoća, a za koje ćete biti odgovorni. Niste nas uvjerili da će taj biti uspješan i implementiran. Vucite pravovremene poteze, blic lockdowni su smiješni i besmisleni jer imamo na 4-5 kilometara entitetsku granicu - rekao je Marić

Minimalne plaće

Ministar privrede KS Adnan Delić rekao je da nisu razmatrali dodatna finansiranja za ugostitelje.

- Ono što se nalazi u zakonu su minimalne plaće, uključujući i doprinose. Do sada je to finansirala Vlada Federacije BiH. Izaći ćemo ususret svima kojima je uskraćen rad. Moram naglasiti da se ovaj zakon odnosi na sve privredne subjekte u KS. Onima kojima je otežan rad i oni subjekti kojima je Vlada KS direktno zabranila rad, osigurali smo sredstva za minimalnu plaću. Nakon što se ovaj prijedlog usvoji, bit će objavljen javni poziv. Gledat ćemo da unaprijedimo kriterije i sastav komisije. Svi koji ostvare prava će moći dobiti pomoć - rekao je Delić.

Kada su u pitanju ugostitelji koji nemaju šifru djelatnosti, Delić je objasnio da je svi moraju imati.

- Svi koji su registrirani i koji posluju u okvirima zakona moraju imati šifru 56.10 i 56.30. Uradili smo tačne analize. Prvo smo osigurali sredstva pa potom djelovali. Kada su u pitanju poslovni subjekti u KS posluje 1.781 poslovni subjekt koji upošljava 6.174 radnika. 123 subjekta su prestala s radom u 2021. godini i 1,292 uposlenika su ostala bez posla. Pad prometa je oko 80 miliona KM u 2020. godini. Ako uzmemo u obzir broj uposlenika, lockdown bi nas koštao 4.167.450 KM miliona KM, a za 15 dana je potrebno 2.083.725 KM - rekao je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.