UPUTILI ZAHTJEV

Sindikat obrazovanja i odgoja traži od Vlade KS raspisivanje konkursa za zapošljavanje u sarajevske vrtiće

Krajem ovog mjeseca za 90 radnika ističe ugovor o radu, a krajem mjeseca novembra za još 50 radnika

Radnicima ističu ugovori. Ilustracija

Fu. M.

7.10.2021

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS pozvao je Vladu KS da raspiše konkurs za prijem 140 radnika u JU "Djeca Sarajeva".

- U JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo trenutno radi 144 radnika na određeno vrijeme. Oko 90 radnika radi duže vrijeme na određeno vrijeme. U tri nova vrtića „Vjeverica“, „Umihana Čuvidina“ i „Bulbuli“ po saglasnosti resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo su zaposleni novi radnici. Ustanova se nekoliko puta obraćala resornom ministarstvu zahtjevom za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem radnika, kako bi se riješio problem angažmana radnika ali saglasnost nisu dobili. Dugogodišnja i loša praksa je bila da se radnicima na osnovu saglasnosti Upravnog odbora Ustanove produžavaju ugovori o radu - navode iz Sindikata. 

Ističu da podržavaju stav aktuelnog Upravnog odbora Ustanove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da je potrebno raspisivati javne konkurse za prijem radnika, a ne da se radnicima ugovori o radu produžavaju i periodično prekidaju.

Krajem ovog mjeseca za 90 radnika ističe ugovor o radu, a krajem mjeseca novembra za još 50 radnika, podsjećaju. 

- Dakle, imamo alarmantnu situaciju tako da od Vlade Kantona Sarajevo tražimo da se odmah donesu tri odluke: Odluka kojom se Ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci), Odluka kojom se, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, Ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure, a najduže do 90 dana i Odluku kojom se Ustanovi, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika sa bolovanja, porodiljskih odsustava i sl., a najduže do 90 dana - navode iz Sindikata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.