LOŠA PRAKSA

Bez posla ostaje 140 radnika u JU “Djeca Sarajeva”

Naredne sedmice mogao bi biti održan štrajk upozorenja uposlenika

Mnoge odgajateljice rade na određeno vrijeme. AVAZ

Piše: A. Nalo

11.10.2021

U Javnoj ustanovi (JU) “Djeca Sarajeva“ trenutno na određeno vrijeme rade 144 uposlenika. Uprava se iz tog razloga već nekoliko puta obraćala resornom kantonalnom ministarstvu da im daju saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem radnika, međutim, nikad je nisu dobili. 

To je za “Avaz” kazao Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

- Loša dugogodišnja praksa bila je da se radnicima, na osnovu saglasnosti Upravnog odbora (UO) Ustanove, produžuju ugovori o radu. Podržavamo stav aktuelnog UO i KUIP-a da je potrebno raspisivati javne konkurse za prijem radnika, a ne da se radnicima ugovori o radu produžuju i periodično prekidaju. Krajem ovog mjeseca za 90 radnika istječe ugovor o radu, a krajem novembra za još njih 50 - rekao je Sivro.


Saudin Sivro. AVAZ

Prema njegovim riječima, situacija je alarmantna te od Vlade KS očekuje da u što kraćem roku donese tri bitne odluke.

- I to odluku kojom se Ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, od čega 100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci. Zatim odluku kojom se, u skladu s Kolektivnim ugovorom, Ustanovi daje saglasnost za angažman 140 radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure, a najduže do 90 dana, te odluku kojom se Ustanovi, u skladu s Kolektivnim ugovorom, daje saglasnost za angažman radnika do povratka uposlenika s bolovanja, porodiljskih odsustava, najduže do 90 dana - ističe Sivro.

Ako se ne udovolji ovim zahtjevima, kako nezvanično saznajemo, naredne sedmice mogao bi biti održan štrajk upozorenja u JU “Djeca Sarajeva”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.