PLANOVI

Veliki izazov pred načelnikom Nerminom Muzurom: Za Ilidžu 2022. bit će historijska godina, pokreću se brojna gradilišta

Prvi od prioriteta bit će izgradnja nove sportske dvorane u Hrasnici

Muzur: Pokreće kapitalne projekte. Općina Ilidža

Piše: A. Nalo

10.12.2021

Ako je suditi prema izjavama načelnika Nermina Muzira općina Ilidža naredne godine bit će pravo gradilište. S mrtve tačke napokon će biti pokrenuti brojni kapitalni projekti o kojima se do sada samo pričalo i koji su kupili prašinu po ladicama.

- Godina 2022. bit će historijska za ovu općinu. Počet ćemo sa projektima o kojiam se priča između 50 i 100 godina. Na terenu će biti jasno vidljive stvare koje će drastično primijeniti izgled Ilidže – rekao je Muzur.


Sanirana oštećenja

Prvi od prioriteta bit će izgradnja nove sportske dvorane u Hrasnici, a uz taj projekt trebala bi se realizirati i rekonstrukcija fudbalskog stadiona, zatim početak izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, nove Osnovne škole Stup, sportsko-rekreacioni centar u blizini rijeke Željeznice kao i ostali projekti infrastrukture.

- Do kraja prvog mog mandata planiramo realizirati do 15 velikih projekata. Nakon četiri godine koliko smo tu svima će biti vidljivo šta smo to uradili – naglasio je načelnik.

Prema njegovim riječima, nakon poslednjih poplava mnogo toga se uradilo na prevenciji budućih obilnih padavina. Ekipe su mnogo posla uradile na terenu, sanirane su udarna oštećenja na nasipima, kao i most na Željeznici na kojem je bujica odnijela jedan stub.


Prugom do Hrasnice

- To je zaista bio jedan od najtežih ispita u ovoj prvoj godine mog mandata bio. Za takvo nešto ne možete se adekvatno spremiti i pripremiti bez obzira koliko preventivno djelovali. Ono što je najvažnije nismo imali gubitaka kada su u pitanju ljudski životi. Kada se voda vratila povukla u korito u vrlo kratkom roku stanje se normaliziralo, očišćene su saobraćajnice, korita…pojasnio je Muzur.

Izgradnja škole na Stupu sada je već izvjesna. Radi se o modernom objektu koji bi u jednoj smjeni trebao imati oko 520 učenika.

- Završeno je idejno rješenje i pripremamo dokumentaciju. Početkom godine očekujem da ćemo raspisati tender. Također, imamo u planu graditi dvoranu u Hrasnici sa 1.000 sjedećih mjesta i pratećim sadržajima – istakoa je Muzur.

Također, građanima Ilidže se godinama obećava da će se od Ilidže do Hrasnice voziti tramvajem. I taj projekt bi naredne godine mogao ugledati svjetlo dana. Do kraja januara trebao bi biti raspisan tender za izvođača radova


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.