ZDRAVSTVENE USLUGE

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" od danas u funkciji i drugi MRI aparat

Pored torakalne, abdominalne, lokomotorne i neurodijagnostike, koja se radi na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku, svakodnevno se pruža i dijagnostička podrška

Odjeljenju za radiološku dijagnostiku i Amela Sofić. PRESS OPĆA BOLNICA

A. O.

16.5.2022

Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš", svakodnevno se uradi na stotine zdravstvenih usluga. 

Ovaj odjel, uz edukovan kadar posjeduje modernu medicinsku opremu kao što je aparat za magnetnu rezonancu (MRI) jačine 1,5 Tesla. 


Radiološka procedura

- Od danas je u funkciji i drugi MRI aparat jačine 1,5 Tesla , koji će za duplo smanjiti liste čekanja - kaže Amela Sofić, šefica Odjeljenju za radiološku dijagnostiku. 

Naglašava da se radi o visoko sofisticiranoj dijagnostičkoj radiološkoj proceduri, koja je nezamjenjljiva u velikom broju patoloških oboljenja, osobito onkoloških.

Pored MRI aparata Odjeljenje za radiološku dijagnostiku ove zdravstvene ustanove posjeduje i visoko rezolutivne ultrazvučne aparate, univerzalne RTG aparate kao i dva CT-aparata ,koji sa svojim programima omogućavaju spektar usluga , a što s obzirom na značaj radiološke discipline u sistemu zdravstvene zaštite rezultira pravovremenu dijagnostiku i ubrzava proces liječenja.


Uposlenici i ljekari

U vrijeme nedavne pandemije Covid-19. uz pomoću radioloških usluga UZ, RTG,CT i MRI, osoblje ovog odjela je dalo i nastavlja da daje kontinuiranu podršku u dijagnostici oboljenja vezanu za ovu ali i druge bolesti. Pored torakalne, abdominalne, lokomotorne i neurodijagnostike, koja se radi na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku, svakodnevno se pruža i dijagnostička podrška u operacionim salama i na intenzivnoj njezi.

Osoblje Odjeljenja za radiološku dijagnostiku čini 38 uposlenika i to 11 ljekara specijalista radiologije, 16 dipl.inž.med. radiologije, 5 viših rtg tehničara i 5 medicinskih sestara/tehničara.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.