OTKRIVAMO

Kako su se "štelili" poslovi u institucijama

Direktor javne ustanove iz oblasti osnovnog obrazovanja zaposlio svoju suprugu na neodređeno vrijeme, a rukovodilac komunalnog preduzeća šuru

Piše: E. Maslo

16.7.2022

Kafedžić: Brže uočavanje nepravilnosti. Avaz

Još jedan veliki korak naprijed u borbi protiv korupcije, stranačkog zapošljavanja i uhljebljavanja napravio je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo s Registrom javnih oglasa za posao u institucijama KS.

Prezentirajući Registar, direktor Erduan Kafedžić je rekao da će registrom biti onemogućeni slučajevi koje je Ured zadokumentirao, poput majke koja je bila predsjednica Komisije za provođenje javnog oglasa, a njen sin prvorangirani kandidat za posao.



Podignuta optužnica

Kako saznajemo, puno takvih slučajeva i nepravilnosti prilikom zapošljavanja u institucijama KS, Ured je otkrio, a u nastavku prenosimo neke primjere iz prakse Ureda.

- Direktor javne ustanove iz oblasti osnovnog obrazovanja zaposlio je svoju suprugu na neodređeno vrijeme, putem javnog oglasa koji je bio raspisan na određeno vrijeme. U konačnici, podignuta je optužnica protiv ovog direktora za krivično djelo zloupotreba položaja – otkriva izvor „Avaza“.

Ministar u jednom od kantonalnih ministarstava preuzeo je u ovaj organ uprave dvije zaposlenice iz jedne javne ustanove KS, koja nije organ uprave, i postupajući na takav način dao im status namještenika, bez provođenja javnog oglasa. Ovaj ministar u prvostepenom postupku osuđen je na godinu zatvora, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja.

Nepravilnosti su utvrđene i u jednom javnom preduzeću iz oblasti komunalne privrede. Prilikom provođenja oglasne procedure za prijem radnika na neodređeno vrijeme (šest mjeseci), osoba koja je zaposlenik ovog preduzeća i koja je bila član Komisije za provođenje tog javnog oglasa, nije tražila izuzeće unatoč činjenici da je kandidat koji je u konačnici primljen na radni odnos brat od njegove supruge.

- KUIP je izvršio inspekcijski nadzor, ali nije djelovao bilo kakvom mjerom prema subjektu nadzora, jer je odluka o prijemu u radni odnos postala konačna. Međutim, navedeni član Komisije je disciplinski kažnjen od strane uprave preduzeća, zbog kršenja Etičkog kodeksa. U međuvremenu navedeni ugovor o radu s primljenim kandidatom (koji je bio zaključen na šest mjeseci) je istekao, te isti više nije produžavan – saznaje „Avaz“.

Kako je u izjavi za „Avaz“ nakon donošenja Registra rekao Kafedžić, sada će se puno brže uočavati sve nepravilnosti i samim tim brže i reagirati.


Šta donosi Registar

Podaci iz Registra dat će odgovor na pitanje koliko je neki rukovodilac u toku svog mandata raspisao javnih oglasa, jesu li utvrđena kršenja pozitivnih pravnih propisa prilikom provođenja oglasnih procedura, je li KUIP vršio inspekcijske nadzore nad primjenom Uredbe o zapošljavanju, kao i jesu li tom prilikom eventualno izrečene novčane kazne odgovornima.

Također, podaci iz Registra u svojoj cjelokupnosti predstavljaju realan parametar za procjenu rukovodnih i organizacijskih sposobnosti upravljačkih struktura, te jesu li eventualno skloni kršenju pravnih propisa i zakonskih procedura, a što ima ogroman značaj u smislu prevencije, i to u kontekstu produženja mandata tim osobama, ili nekog novog imenovanja tih lica na rukovodeće pozicije u toj ili nekoj drugoj instituciji unutar sistema.

Neke od stvari koje Registar donosi su i vidljiva imena komisije za provođenje javnog oglasa, kao i imena kandidata koji su primljeni na radna mjesta tokom provedene oglasne procedure, a što u praksi može biti dobar indikator koji ukazuje na eventualnu povezanost (rodbinsku, političku-stranačku) tih osoba između sebe, kao ili s upravljačkim strukturama te institucije u kojoj je izvršen prijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.