ČITAOCI PITAJU

Je li namješten konkurs za upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo

Kako nam javljaju čitaoci „Avaza“ prema svemu sudeći radi se o neviđenoj namještaljci

Odgovor jednom od roditelja. Facebook

Piše: Z. K.

16.7.2022

Online upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo koji je raspisan prije petnaestak dana okončan je danas objavom rang liste koju je raspisalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Nakon što je lista objavljena mnogi roditelji ostali su šokirani kada su vidjeli da njihova djeca nisu primljena ni u jedan od tri ponuđena vrtića što je skoro pa nemoguće. Naime, to je izazvalo bijes u mnogim roditeljima.

Kako nam javljaju čitaoci „Avaza“ prema svemu sudeći radi se o neviđenoj namještaljci s ciljem da se uguraju djeca podobnih, a da se djeca „običnih“ građana stave u drugi red i čekaju ostale upisne rokove.



Odgovor iz jednog od vrtica. Facebook

Već od prvog dana objave upisa postalo je evidentno da se radi o mnogim nelogičnostima jer su roditeljima u startu od tri ponuđena vrtića mnogi bili blokirani za izabrati pod izgovorom da je tako tražila Vlada KS, da je riječ o pilot projektu s kojim se tek upoznavaju do toga da je riječ o predatoj nepotpunoj dokumenetaciji djeteta.

Iako su roditelji danima upozoravali i pozivali resorno Ministarstvo navodeći da su im blokirani mnogi ponuđeni vrtići te da nikome nije jasno šta se dešava, reakcija nadležnih je izostala. Zbog toga je veliki broj djece ostao bez mjesta u vrtiću.

Kako nam navode čitaoci najveće prevera zabilježena je u Novom Gradu.

- Ako je vlada željela da upis u vrtiće bude transparetntan neka javno objave imena sve upisane djece s tačnom rang listom, ko je i koliko imao bodova – piše nam jedan od ogorčenih roditelja.

Iz resornog ministarstva danima se ne oglašavaju o problemima prilikom upisa djece u vrtiće da bi danas mnoge roditelje dočekao hladan tuš. Naime, njihova djeca nisu primljena ili ih nema nikako na spisku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.