REAKCIJE

Marić za "Avaz": Šta se dešava s upisom djece u sarajevske vrtiće

Nevjerovatno je da su se upustili u takve radnje, ističe Marić

Marić: Najmizerniji način politikanstva i zloupotrebe. Avaz

Piše: Z. Karić

17.7.2022

Online prvi upisni rok djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo koji je raspisan prije petnaestak dana okončan je, a roditeljima mališana, umjesto da se objave rang liste, interno je odgovarano ko je primljen, ako ne. Nakon toga  mnogi roditelji su doživjeli šok. Nije ni čudo kada se zna da većina djece nije primljena, a razlog za to je i dalje nepoznat.



Veliki broj poruka

Kako bi dobili odgovor na pitanje zašto djeca nisu primljena u vrtiće, za pomoć su se obratili Zvonku Mariću, zastupniku u Skupštini KS (SBB).

- U posljednjih nekoliko dana dobio sam veliki broj poruka od roditelja koji se žale, pitaju šta se dešava. Zaista sam iznenađen da postoji tolika manipulacija. Očigledno je na sceni jedna vrsta manipulacije djece i roditelja te djece i grdna zloupotreba u oči izbora. Zato mislim da je to sramno. Zašto ne izbace listu djece koja su primljena ako su već bodovali i željeli da bude to transparentno, tako oni kažu – govori Marić za portal "Avaza".

Ističe kao preko toga ne treba preći te da je to najmizerniji način politikanstva i zloupotrebe.

- Ovo je nešto nedopustivo i nešto do sada neviđeno. Nevjerovatno je da su se upustili u takve radnje – ističe Marić.


Gdje su te rang liste

Dodaje kako su mu roditelji djece koja nisu primljena u vrtiće ispričala da su prijave bile online te da su te roditelje iz vrtiće zvali da im kažu kako je njihovo dijete upisano u neki od vrtića, a potom nakon nekog vremena odjednom te djece više nema na listama nikako.

- Roditelji zovu na ponuđene brojeve ali im se s druge strane niko više ne javlja. To je mizerna metoda da se koristi uoči izbora i da se kupuju izbori na takav način. Ne mogu vjerovati da su se spustili na taj nivo na koji su se spustili. Preko djece ubiru glasove. Gdje su te rang liste neka ih pokažu ako su čisti – govori Marić.

Zastupnik u Skupštini KS kazao je kako će obavijestiti javnost o svemu ovome te da će na narednoj sjednici Skupštine KS pokrenuti pitanje šta se tu zapravo radi i pokrenuti pitanje odgovornosti svih onih koji su upleteni u ove prevare i manipulaciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.