UDAR NA DŽEPOVE

Decembarski računi iznosit će i vrtoglavih 244,50 KM bez PDV-a!

Građani koji žive u stanu od 40 kvadrata sada će plaćati 109,67 KM bez PDV-a, a za stan od 60 kvadrata račun će iznositi čak 163 KM umjesto dosadašnjih 139,88 maraka

Tabelarni prikaz novih cijena. Avaz

Piše: N. Ćorović

8.11.2022

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o visini tarifnih stavova Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) „Toplane“, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog plina, pa će tako računi za centralno grijanje u decembru biti veći za 16,53 posto.

Bit će to novi udar na džepove građana koji se svakodnevno susreću s poskupljenjima svih životnih namirnica, goriva, lijekova...

Irma Aščerić, portparol KJKP „Toplane“, za „Avaz“ je pojasnila koliko će, prema novom cjenovniku, građani mjesečno izdvajati novca za grijanje. 


Drugi korisnici

 Građani koji žive u stanu od 40 kvadrata grijanje su plaćali 93,25 KM, a sada će to biti 109,67 KM bez PDV-a. Oni koji imaju stan od 60 kvadrata prije su plaćali 139,88 KM, a sada će morati izdvajati 163 KM bez PDV-a. Za stan od 90 kvadrata nova cijena iznosit će 244,50 KM bez PDV-a, dok je prije bila 209,81 KM - kazala je Aščerić.

Sarajlije će i van sezone grijanja dobivati uvećane račune.


Visina računa bez PDV-a. Avaz

- Vansezonsko grijanje za stan od 40 kvadrata koštat će 31,22 KM bez PDV-a, za stan od 60 kvadrata 46,82 KM bez PDV-a, a stan od 90 kvadrata 70,23 KM - kazala je Aščerić.

Zbog svega „Toplane“ su zaprimile puno zahtjeva za isključenje sa sistema centralnog grijanja, no Aščerić je istakla da se to ne može provesti ako to ne dozvoljavaju tehničke mogućnosti, odnosno ako će se time narušiti kvalitet pružanja usluga drugim korisnicima.

Ona je navela da Komisija za privremena izdvajanja stambenih/poslovnih prostora iz toplifikacionog sistema preduzeća vrši analizu pojedinačnih zahtjeva korisnika za isključenje, s aspekta tehničkih mogućnosti izdvajanja prostora iz toplifikacionog sistema, analize utjecaja isključenja predmetnog prostora na kvalitet toplotne energije i standard drugih korisnika u objektu, kao i negativni utjecaj na okoliš.



Negativan utjecaj

- Prilikom rješavanja zahtjeva za izdvajanje iz toplifikacionog sistema postupamo u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije i tarifnim sistemom KJKP „Toplane“ Sarajevo s metodologijom obračuna isporučene toplotne energije. Korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozili kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno utjecalo na okoliš - pojasnila je Aščerić.

Korisnici kojima je data saglasnost za privremeno izdvajanje prostora iz sistema u obavezi su platiti troškove isključenja u skladu s važećim cjenovnikom usluga KJKP „Toplane“, a koji se odnose na troškove tehnološke vode koju je neophodno ispustiti iz unutrašnjih instalacija u objektu u cilju realizacije isključenja, materijala za isključenje i angažiranja radnika.

- Za korisnike usluge čiji su prostori izdvojeni iz toplifikacionog sistema ne obračunavamo nikakvu naknadu dok su isključeni - istakla je Aščerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.