PODNIJELI INICIJATIVE

Zastupnici pitaju o putu pacijenta, dopunama budžeta, studentima...

Sjednica će biti skraćena zbog najavljene sjednice Doma naroda FBiH

Skupština KS: Zastupnici podnijeli inicijative. Printscreen

A. Č.

27.1.2023

Nakon intoniranja himne, zastupnici u Skupštini KS postavili su pitanja Vladi KS te su uputili i inicijative. 

Predsjedavajući Elvedin Okerić zatražio je od zastupnika da budu kratki, kako bi mogli stići na sjednicu Doma naroda koja je zakazana za 13 sati.

Zastupnik Damir Marjanović (Za nove generacije) podnio je inicijativu da se Skupština KS izjasni da se u budžetu za 2023.  godinu izdvajanja za stranke smanje za barem 50 posto.

Liste čekanja

Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović (SBiH) pitala je da li su u KS riješene liste čekanja, ako jesu kako i na koji način.

- Kakva su iskustva sa terena i da li Ministarstvo zdravstva ima primjedbe na liste čekanja – rekla je Smailbegović-Gavrankapetanović.

Zastupnik Kenan Magoda (SDP) pozvao je Vladu KS i sindikate da nastave pregovore.

- Ovo je druga godina u kojoj vlada KS povećava plaće - rekao je Magoda.

Ilegalna izgradnja

Zastupnik Faruk Kapidžić (SDA) pitao je Ministarstvo komunalne privrede i Vladu KS šta su poduzeli za nelagalnu izgradnju za objekt pumpe na Aerodromskom naselju.

- Pokrećem inicijativu gdje se zadužuje Vlada KS za pripremi i u proceduru uputi izmijene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave u KS i to na način da se Ministarstvo komunalne privrede preimenuje u Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te u skladu s tim da se promijene njegove nadležnosti, a da se komunalna privreda doda u nadležnost Ministarstva saobraćajai Ministarstva privrede - rekao je Kapidžić.

Adi Kalem (SDA) pokrenuo je inicijativu da se produži vrijeme vožnje prijevoza od Sarajeva do Pazarića - Raštelica.

- U cilju poboljšanja saobraćajne komunikacije predlažem produženje ove linije do Raštelice. To je populacija koja često koristi javni saobraćaj. Zamolio bih i novo stajalište u naselju Krupa – rekao je Kalem.

200.000 KM za Hadžiće

Admela Hodžić (SBiH) tražila je da se izdvoji 200.000 KM za Hadžiće kako bi se sanirala znatna materijalna šteta.

- Sredstva usmjeriti za sanaciju potpornih zidova, putne infrastrukture. Pokrećem i inicijativu da se planiraju sredstva za Hadžiće da se postave silosi. – rekla je Hodžić.

Zastupnik Faruk Selmanović (SDA) postavio je pitanja Ministarstvu za socijalnu zaštitu.

- Tražim usmeni odgovor zašto je zaustavljena isplata za određene porodilje, i zašto je zaustavljena isplata za roditelje sa više od troje djece, a koji su prijavljeni na različitim adresama – pitao je Selimanović.

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) tražio je da se bez odlaganja izvrši zakonska obaveza oslobađanja odnosno povrata školarine studentima koji su ostvarili zakonski uvjet, a koji su već uplatitli školarinu.

- Ako neko postigne uspjeh, a mi mu omogućili besplatno školovanje, onda im to treba i osigurati – rekao je Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.