PREMIJER KS

Uk: Neću pristati na Sivrine ucjene

Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad - naglasio je Uk

N. Šaljić

D. H.

17.4.2024

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gostujući u emisiji Polis TVSA  komentarirao je štrajk prosvjetara u osnovnom obrazovanju te o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi.

Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad. Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.

- Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom, premda su plate u njihovom sektoru u protekle tri godine porasle za 46 posto - istakao je premijer Uk.

Kazao je da, iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo,  namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata, ali da na ucjene neće pristati.

- Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.