SPEKTAKL U NAJAVI

Grad Sarajevo "ganja" Severinu za doček Nove 2025. godine

Navodi se kako su kontaktirani menadžeri Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Zdravka Čolića

Severina Vučković. Instagram

Danijal Hadzovic

1.6.2024

Javni doček Nove godine u glavnom gradu BiH redovno izaziva veliku pažnju, ali i brojne kontroverze. Tako su izbori izvođača za doček Nove godine u posljednje 2-3 godine nailazili na brojne kritike, prije svega u pogledu optužbi da izvođači nisu bili dovoljno atraktivni za šire narodne mase te da nisu bili na nivou dočeka kada su sarajevsku publiku i posjetitelje zabavljali Dino Merlin, Zdravko Čolić i Željko Joksimović.


Kada je u pitanju doček Nove, 2025. godine, Grad Sarajevo pokrenuo je proceduru pregovora za izvođača.

Prema informacijama iz Pregovaračkog postupka, nakon ispitivanja tržišta od strane Službe za lokalno poslovanje, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači koji su popularni među generacijama, koji imaju svoju publiku u BiH i regiji, ali i šire, i koji mogu privući turiste da novogodišnje praznike provedu u Sarajevu.

Takođe, vodilo se računa i o ustanovljenom nivou -rejtingu izvođača koji su nastupali u godinama prije pandemije Covid – 19 (Dino Merlin, Zdravko Čolić, Željko Joksimović, Hari Mata Hari i drugi).

Pregovori o javnoj nabavci. Screenshot

Navodi se kako su kontaktirani menadžeri Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Zdravka Čolića. Razgovor je obavljen i sa menadžerom Severine Vučković.

Nakon obavljene analize i konsultacija, prezentirana je ideja da se za naredna Novu 2025. godinu, na dan 31.12.2024. godine angažuje regionalno popularna pjevačica Severina Vučković, koja je izrazila interes da nastupi na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu.

Severina odabrana kao najatraktivniji izvođač. Screenshot

Obzirom da su ove godine za organizaciju dočeka Nove 2025. godine u gradu Sarajevu , u budžeta Grada Sarajeva osigurana veća finansijska sredstva a iz razloga veće turističke ponude, odlučeno je da se na dan 30.12.2024. godine, angažuje i muzičar Salvatore Ganacci.

Ističe da je nastup izvođača, Severine Vučković i Salvatorea Ganaccija, moguće je izvršiti isključivo putem ponuđača koji jedini u BiH ima „ekskluzivno pravo“ da zastupa navedene izvođače u okviru –Javnog dočeka Nove 2025. godine u gradu Sarajevu.

Shodno odredbama člana 21. Tačka c) Zakona o javnim nabavkama BiH, a uzimajući u obzir navedeno, provodi se procedura javne nabavke putem Pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci sa jednim ponuđačem i tenderska dokumentacija bit će objavljena na portalu Agencije za javne nabavke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.