KISELJAK

Ibrahim Struga dva puta otjerao vuka iz stada

Ne znam je li u pitanju ista životinja ili ne, ali ako se navadio na moje ovce, mogao bi opet napasti, dodaje Struga

Ibrahim Struga pored svojih ovaca: Oči u oči s krvoločnom životinjom

K. TOPALOVIĆ

2.11.2018

Ibrahim Struga iz kiseljačkog naselja Zabrđe u proteklih desetak dana dva puta je imao blizak susret s vukom. Vukovi su i prošle godine silazili u naselja na području Kiseljaka i Kreševa nanoseći štetu vlasnicima sitne stoke.

Krv na vratu

Tako je u prvoj polovini 2018. godine stradalo više od 50 ovaca i koza na području Kiseljaka i Kreševa, o čemu je „Dnevni avaz“ pisao.

- Znam da je ranije bilo napada, ali vjerujte ovo je bliže selu nego ranije. Nije čovjeku svejedno. Prvi put se desilo prije desetak dana. Ovce sam odveo iznad sela u šumu jer je puna žira i one to jedu. U jednom trenutku sam vidio da ovce bježe i ustao sam da ih vratim. Tada sam se ukočio jer sam vidio da je u sred stada vuk i da davi ovcu -  priča Struga.

Kako kaže, vikom ga je otjerao, a kod nesretne ovce je primijetio krv na vratu i rupe od ujeda zuba.

- Rupe su bile tolike da je čik od cigarete mogao da prođe kroz njih. Ovcu sam morao uništiti. I eto, prošlog vikenda sam ponovo vodio ovce iznad sela. I skoro isto se ponovilo. Sjedio sam pod kišobranom jer je kiša padala. Odjednom čujem zvonce, ustanem i vidim vuk ponovo među ovcama. Ponovo je pobjegao, a psi koje imam su bježali i povlačili se nazad, dok su me ovce okružile. I tu mi je još jedna ovca stradala - objašnjava nam Struga.

Ista životinja

Dodaje da nije strašljiv čovjek, ali da mu nije svejedno oči u oči susresti se s divljim krvolokom.

- Ne znam je li u pitanju ista životinja ili ne, ali ako se navadio na moje stado mogao bi opet napasti – dodaje Struga.

Mještani Zabrđa su zabrinuti što su se vukovi počeli spuštati u naseljena mjesta te ne kriju da su zabrinuti za djecu.

Opasan predator

Lovac Ibrahim Agić, predsjednik ULD „Tetrijeb Gunjani“ iz Kreševa kaže da vukova ima u posljednju godinu više nego što je uobičajeno za ovo podneblje.

- To je jedan od najopasnijih predatora koji je u stanju za noć prijeći stotinu kilometara, a teško ga je pratiti i pronaći u šumi. Vjerujte da je prošle godine stradalo na desetine lovačkih pasa upravo na području općina Kiseljak i Kreševo, a o stoci da ne govorim – kaže Agić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.