SREBRENIK

Pod zidinama Starog grada stvarat će 13 umjetnika

Manifestacija usko povezana sa Starim gradom

O. MUJKIĆ

11.8.2018

Sjednicom Organizacionog odbora, na kojoj je usvojen Program ovogodišnjeg “Otvorenog grada umjetnosti” (OGUS) u Srebreniku, okončane su pripreme za početak ove kulturne manifestacije.

Brojni sadržaji

Riječ je o manifestaciji s tradicijom od 41 godine, zahvaljujući kojoj Srebrenik krajem avgusta postaje centar kulturnih dešavanja na području Tuzlanskog kantona.

Prema riječima Nihada Omerovića, predsjednika Organizacionog odbora, u sklopu ove manifestacije, od 18. do 26. avgusta na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture i na platou ispred srednjovjekovne tvrđave u Gornjem Srebreniku održat će se niz pozorišnih predstava, promocija knjiga, koncerata i drugih kulturnih sadržaja.

Zahvaljujući “Otvorenom gradu umjetnosti”, Stari grad počeo se buditi iz srednjovjekovnog sna i počeo stvarati novi život te postao otvorena pozornica za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, do recitala, muzike i glume.

Pored niza raznovrsnih kulturnih sadržaja, u sklopu ovogodišnjeg OGUS-a u Srebreniku će boraviti i 13 likovnih umjetnika iz zemalja regiona i Njemačke, koji će pod zidinama Starog grada stvarati umjetnička djela, kojima će obogatiti fundus Galerije “Otvorenog grada umjetnosti”.

Tehnički organizator

Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Općina Srebrenik, a tehnički organizator svih kulturnih sadržaja jeCentar za kulturu i informiranje Srebrenik.

Biser arhitekture  

Ova tradicionalna manifestacija usko je povezana sa Starim gradom Srebrenikom, biserom srednjovjekovne arhitekture, koji se prvi put spominje u čuvenoj Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, napisanoj 1333. godine. Prvi koraci radi oživljavanja Starog grada, gordo uzdignutog na obroncima planine Majevice, učinjeni su sada već davne 1977. godine pokretanjem upravo ove kulturne manifestacije.

 1977.

godine pokrenuta je ova kulturna manifestacija


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.