GRAČANICA

Vis - Sijedi krš postao oaza za porodični odmor

Izletište se nalazi na nadmorskoj visini od 700 metara

H. ČALIĆ

20.8.2018

Gračaničko izletište Vis na nadmorskoj visini od 692 metra, sa stijenom Sijedi krš, postalo je poznata turistička destinacija, s koje pogled puca do rijeke Save na sjeveru te do Vlašića, Ozrena, Konjuha i Majevice na jugu.

 Svjež zrak

Vikendom se ovdje sjati veliki broj izletnika, koji dođu da se odmaraju na svježom zraku u debeloj hladovini. Dođu ovdje i sportisti, lovci, planinari, penzioneri.

Proteklog vikenda, za jednim stolom smo zatekli pet porodica, Sabita i Ibrahima Kahvedžića, Almedina Piragića, Anela Hamidovića i Fuada Bećića.

Glavni krivac za porodično okupljanje je Sabit Kahvedžić iz Babića, inači borac Armije RBiH, koji je branio i oslobađao Vis. Dok se pušio roštilj, pokazivao nam je zloglasne betonske podzemne zemunice, koje je bivša Jugoslavenska narodna armija gradila osamdesetih za zaštitu od “unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja”.

- Ne bih sada o tome kako se branio Vis. Samo sto metara ispod je rov u kome sam bio dvije godine. Od oslobađanja Visa prošle su 24 godine, ja u taj rov ni danas nisam ušao. Ne mogu, on me podsjeća na nešto kad se život mogao u sekundi izgubiti, ali i na naš ponos i hrabrost. Zato ja okupim sve ove porodice, svi smo rodbinski vezani, pa malo, malo, eto nas na Vis - kaže Kahvedžić.



Šehić: Razvoj turizma

Izgrađeni su lovačka i planinska kuća, plato u debeloj hladovini, na kome je sazidano čak 10 roštiljnica, postavljeni su klupe, stolovi, korpe za smeće, dječije igralište, poligon za male sportove s tribinama, igralište za odbojku na pijesku…

 Trasa za uspon

- Planiramo da uskoro stvorimo uvjete za razvoj adrenalinskog turizma. Već imamo paraglajdere koji polijeću s Visa, a u planu je gradnja odgovarajuće motokros i biciklističke staze, staze do jezera Visoka voda, trase za uspon na stijenu Sijedi krš s južne strane, skijaške skokove zimi… - ističe Edin Šehić, vijećnik u Općinskom vijeću Gračanica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.