PROBLEMI

Mladi ne žele da se prljaju i stid ih reći djevojci da su dimnjačari

Tuzlanski dimnjačari Savo Gostić i Fuad Topić

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

13.11.2018

S početkom sezone grijanja vlasnici kuća sjete se da je održavanje dimnjaka zakonska obaveza, no problem je što malo preostalih dimnjačara u Tuzli ne mogu odgovoriti na sve pozive. 

Velika podrška

Adil Mehmedović, vlasnik obrtničke radnje „Dimnjačar“ koja ima četiri radnika, kaže kako posla ima, ali problem je nedostatak kvalificiranih radnika.

- Veliki broj dimnjačara otišao je u inozemstvo ili penziju. Posljednja generacija profesionalnih dimnjačara odškolovana je davne 1974. godine u Tuzli. Zato u nedostatku radne snage ponekad moram angažirati radnike koji su u penziji – kaže on.


Mehmedović: Radnici odlaze

Fuad Topić počeo je da radi 1994. godine kao dimnjačar.

- Mi smo kao jedna porodica, tako funkcioniramo od početka. Naš direktor Adil nam je velika podrška, vrlo često i sam obuče odjelo i s nama ode na teren tamo gdje je kritično - kaže nam Topić.

Prisjeća se jedne teške situacije kada je tokom obavljanja posla propao kroz krov.

- Bili smo na jednoj intervenciji i ja sam propao kroz krov, ali imao sam sreću i prošao sam samo sa ogrebotinama - kazao je Topić.

Savo Gostić radi od 1984. godine, kada se prijavio na konkurs za dimnjačara i odmah je znao da je to posao koji uistinu želi raditi. Smatra da mlai ljudi ne žele da rade ovaj posao jer se plaše prljavštine i boje se da kažu djevojkama koji posao rade.

Bez povreda

- Za mene je posebna draž ovog posla je što možemo pomoći nekome. Od opasnih situacija izdvojio bih onu kad smo kolega i ja išli smo na intervenciju u jednu pivaru, kotlovnica je bila pod zemljom i duga 90 metara. Bez razmišljanja ušao sam u kotao gdje je temperatura 100 stepeni, ali na sreću prošao sam bez velikih povreda - govori nam Gostić.

 Nestručni čistači 

Problem predstavlja i to što u privatnim kućama dimnjačarski poslovi obavljaju uz pomoć susjeda i prijetelja koji znaju i imaju alat za čišćenje dimnjaka. Zbog nestručnosti takvih čistača uvijek postoji opasnost da laički očišćeni dimnjak postane uzrok požara ili neke druge nezgode, zato je neophodno angažirati stručno lice.

Deficitarno zanimanje

Nedostatak dimnjačara u Tuzli i okolini – problem je koji traži urgentno rjeešeenje. Jedno od njih moglo bi biti i prekvalifikacije dimnjačara. Na isti način kako se nude stipendije za deficitarna zanimanja kao što su krojač, zidar, stolar, mogle bi se obezbijediti stipendije ili poticaje za mlade ljude koji žele postati dimnjačari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.