VIJEĆNIK ELVIR KASUMOVIĆ

Dom zdravlja u Tuzli bez mamografa, potrebna pomoć ambasada

Mnoge sugrađanke bez mogućnosti da obave osnovni pregled

Piše: E. Sk.

5.11.2020

Kasumović: Uputio pisma ambasadama. Avaz

Svojevremeno je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Elvir Kasumović (SBB) na društvenim mrežama napisao “Popravite mamograf”. Naime, prijeko potreban uređaj je duži vremenski period van funkcije u Domu zdravlja Tuzla, a pacijenti se na snimanje šalju u privatne zdravstvene ustanove.

Njegova poruka je imala odjeka. Oglasili su se i drugi gradski aktivisti, a Kasumović je uputio otvorena pisma ambasadama Austrije i Njemačke u BiH u kojima traži pomoć u nabavci mamografa.

- Došao sam do saznanja da mamograf aparat, koji otkriva karcinom dojke kod žena, u navedenoj ustanovi ne radi već više od godinu. Mnoge moje sugrađanke su time ostale bez mogućnosti da izvrše osnovni pregled, što ih dovodi u situaciju da ne dođu do ranog rezultata otkrivanja karcinoma, gdje dolaze u nezavidan položaj pravovremenog liječenja ove opake bolesti - navodi u pismu Kasumović.

I dok nadležne institucije šute, Kasumović je digao glas za običnog građanina, a isto tako će raditi ukoliko dobije povjerenje birača na predstojećim lokalnim izborima. Jer, ako nadležni šute, vijećnici moraju pričati - pozitivno ili negativno.

- Molim vas, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, da iskoristite svoj autoritet kod vaših vlada  ili vlada drugih zemalja EU, ili pak iz određenih fondova koje ima EU, i pokušate iznaći sredstva ili, još bolje, uvesti mamograf aparat u BiH, u Dom zdravlja u Tuzli, jer je i ovaj mjesec u znaku borbe protiv karcinoma, te time pomognete našim majkama, suprugama, sestrama i prijateljicama da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu - zaključuje Kasumović u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.