HITNA SJEDNICA

Gradsko vijeće Zenice danas o novom projektu grijanja stanova

Fena

16.4.2018

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić sazvao je za danas hitnu sjednicu Vijeća na kojoj će biti razmatrana informacija o obavezama Grada Zenica u vezi s "nerealiziranim projektom izgradnje termoelektrane i toplane KTG Zenica", te prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na osnivački ugovor nove 'joint venture' kompanije 'Toplana Zenica'".

Hitna sjednica održava se zbog niza okolnosti i odustajanja od više godina najavljivanog projekta "KTG Zenica", koji je trebao da, završetkom gradnje plinske teremoelektrane, vrši proizvodnju energije, distribuciju i prodaju električne energije, proizvodnju i snabdijevanje parom i toplom vodom gradsku distributivnu mrežu.

Na sjednici bi Gradsko vijeće trebalo donijeti odluku o davanju saglasnosti za formiranje novog preduzeća, kojem je osnova poboljšanje gradskog grijanja, a čiji će suvlasnici biti kompanija "ArcelorMittal Zenica", finska kompanija "KPA Unicon Oy Pieksämaki", Fond za industrijsku saradnju Finske i Grad Zenica.

Prema projektnom elaboratu, dogovoreno je da će u novoj firmi "ArcelorMittal Zenica" imati 50 posto učešća, Grad Zenica 20, a dva finska partnera preostalih 30 posto.

Realizacija projekta nove toplane u Zenici iz koje bi se grijao ovaj grad, vrijedna je više od stotinu miliona KM, a gradnjom novih plinskih postrojenja poboljšalo bi se daljinsko gradsko grijanje u Zenici i ekološki uvjeti u gradskoj zoni, jer se kao energent neće koristiti ugalj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.