ZENICA

Muzej grada posjetilo rekordnih 40.000 gostiju

Pokazali smo da Muzej nije otvoren samo za elitu nego i za sve građane Zenice i BiH, kaže Jašarević

Zenički gradski muzej: Do sada nezabilježene brojke. D. Pašalić

Piše: D. PAŠALIĆ

18.2.2019

Prethodna godina je jedna od najuspješnijih za Muzej grada Zenice otkako je osnovan. Muzej je lani obišlo 40.000 posjetilaca, a realizirano je 237 programa.  

 Nemoguća misija

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja, finansijsko poslovanje, broj i kvalitet održanih programa dokazuju da je riječ o izuzetno uspješnom periodu.

- Ovoliki broj posjetilaca i programa do sada nije zabilježen u našem dugogodišnjem poslovanju. Vjerujte, to se nekada činilo kao nemoguća misija i za većinu muzeja u svijetu i jeste dostižno – kaže Jašarević.


Jašarević: Novi projekti. D.Pašalić

Kada se radi o finansijskom poslovanju ove kulturne institucije, valja istaći da je Muzej u Zenici pozitivno poslovao sa više od 20.000 maraka u plusu, a kroz projekte prihodovano je 98.000 maraka.

Muzej grada Zenice realizira IPA projekte koje finansira Evropska komisija, uglavnom orijentirane na poboljšanje turističke ponude u tvrđavi Vranduk. Jašarević napominje da njihov projekt „Tragovima bosanskog kraljevstva“ više nije samo regionalni nego i evropski.

- I u ovoj godini Muzej priprema brojne nove projekte koje ćemo finansirati sredstvima iz fondova Evropske unije. „Planet Evropa“ jedan je od njih i on će preporoditi muzeološku scenu u Zenici i na širim prostorima – najavljuje Jašarević.

 Otvoreni za sve

Dodaje da su s konceptom otvorenog muzeja, u saradnji s nevladinim organizacijama, udruženjima građana, pojedincima i ambasadama brojnih zemalja, uspjeli realizirati brojne programe.

- Pokazali smo da ovaj muzej, sagrađen novcem građana Zenice, nije otvoren samo za elitu nego i za sve građane Zenice i BiH – poručio je Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.