KULTURA

Zenički muzej pripremio bogat program za 'Noć tvrđava' na Vranduku

MGZ osigurao je za posjetioce koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi benda "Fugato", kaže Jašarević

Vranduk: Idealno mjesto za kulturne događaje. Fena

FENA

4.5.2023

Muzej Grada Zenica (MGZ) sutra će, u okviru 26. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2023”, u prostoru srednjovjekovne tvrđave u Starom gradu Vranduku organizirati tradicionalnu manifestaciju “Noć tvrđava”.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor MGZ-a Adnadin Jašarević, radi se o međunarodnom programu koji se 5. maja tradicionalno organizira u više od 80 evropskih tvrđava. Zenički muzej će u prostoru tvrđave Vranduk održati „splet aktivnosti koje evociraju život u srednjem vijeku“.

- MGZ osigurao je za posjetioce koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi benda Fugato, zatim srednjovjekovne igre - viteške borbe, streljaštvo, trčanje u vreći, karike na marike, kao i igrokaz o posljednjem bosanskom kralju i kraljici.

Ove aktivnosti realiziraju s posjetiocima aktivisti udruženja posvećenih očuvanja naslijeđa srednjovjekovne Bosne, RTC Fantacon iz Zenice i Rusag iz Prijedora, a da sve bude ukusnije planirana je i degustacija srednjovjekovnih kulinarskih specijaliteta - najavio je Jašarević.

Pokrovitelji programa, koji počinje sutra u 18:00 sati, su European Fortress Summer i Grad Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.