ZENICA

ArcelorMittal vraća radnike sa čekanja i danas pušta u rad visoku peć

Sindikat kompanije odbio je dati saglasnost za smanjenje plaća većih od 1.200 KM

Zenička komapnija je na privremeno čekanje 19. maja uputila većinu od oko 2.400 radnika. Fena

Fena

27.5.2020

Kompanija ArcelorMittal Zenica (AMZ) postepeno priprema pogone za puštanje u rad, a radnici koji su bili na privremenom prekidu rada vraćaju se na svoja radna mjesta - potvrdila je u izjavi za Fenu portparol AMZ-a Alena Kahrimanović.

- Visoka peć će ponovo biti puštena u rad danas, a sutra očekujemo normalizaciju rada svih postrojenja, osim valjaonica. Valjaonice će započeti sa radom početkom juna - ističe Kahrimanović.

Zenička komapnija je na privremeno čekanje 19. maja uputila većinu od oko 2.400 radnika, a jučer su se na posao vratili i zaposlenici departmenta Čeličana.

Sindikat kompanije odbio je dati saglasnost za smanjenje plaća većih od 1.200 KM ili slanje radnika na čekanje posla, što je bio plan Uprave za ublažavanje posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa, zbog čega je samnjena potražnja i za proizvodima AMZ-a.

Prema ocjeni koju je na pres-konferenciji iznio predsjednik Sindikata AMZ-a Zuhdije Kapetanovića, na čekanje posla bilo je poslano oko 1.700 radnika te kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.