REGION

KOSOVO Predsjednica Jahjaga traži da se sporazom o ZSO suspenduje do odluke Ustavnog suda

Ima podršku svih relevantnih faktora

Redakcija

30.10.2015

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga donijela je odluku da Ustavnog suda zatraži ocijenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Ustavni sud je "glavni sudija da procijeni ovaj sporazum", kaže premijer Isa Mustafa i dodaje da će vlada poštovati stav suda.

Kako piše list "Ekspres", Jahjaga će, kao privremenu mjeru, tražiti da se, dok Ustavni sud ne bude odgovorio, taj sporazum postignut u Briselu - suspenduje.

Jahjaga je rekla da je, poslije razgovora sa premijerom i njegovim zamjenikom, kao i sa liderima opozicije, donijela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se ocijeni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova.

"Ekspres" piše da se ne zna se da li će kosovska opozicija biti zadovoljna ovim potezom, s obzirom da su ranije zahtijevala povlačenje sporazuma o ZSO.

Predsjednica Kosova je rekla da ima podršku svih relevantnih faktora za odluku da se obrati Ustavnom sudu.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da kosovska vlada podržava inicijativu predsjednice Jahjage da zatraži mišljenje ustavnog suda.

Mustafa je na konferenciji za novinare rekao da je Ustavni sud "glavni sudija da procijeni ovaj sporazum" i da će vlada poštovati stav suda.

"Dogovorili smo se kao dva najveća partnera u koaliciji, (Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova ), da je ustavni sud arbitar u vezi sa tim sporazumom...,  jer smo se i dogovorili i ostavili mogućnost da sud u svim postupcima daje svoje mišljenje, bilo o sporazumu u cjelini ili bilo o tačkama sporazuma, da li su u ​​skladu sa ustavom i mi kao vlada poštovaćemo u potpunosti mišljenje ustavnog suda", rekao je Mustafa, prenosi rts.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.