REGION

Slučaj Marjanović: Jelena grebala noktima da izađe iz kanala!

Avaz.ba

26.9.2017

Nalaz najpoznatijeg srbijanskog patologa dr. Zorana Stankovića, ukazuje na to da je pjevačica Jelena Krsmanović Marjanović (33) ubijena u kanalu u Borči, nasuprot dosadašnjim pretpostavkama da se zločin dogodio na drugom mjestu i da je njeno tijelo naknadno bačeno u vodu. 

- Po tragovima prskanja krvi utvrđeno je da je zločin počinjen u kanalu. Istim vještačnjem dokazano je da je pjevačica usmrćena sa više udaraca tupim predmetom. Na kraju je potvrđeno da je imala odbrambene povrede, što dokazuje da se grčevito borila za život kada je napadnuta - potvrdili su branioci Zorana Marjanovića za alo.rs, koji su jučer imali uvid u nalaz doktora Stankovića. 

Advokati Nikola Dumnić i Aleksandar Zarić, iz petočlanog tima koji brani Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene, izjavili su jučer za „Alo!” da tužilaštvo nema čvrste dokaze protiv njega.

- Teret dokazivanja je na tužilaštvu, ali iz uvida u spise predmeta mogu da kažem da do sada nisu iznijeti čvrsti dokazi. Patolog je utvrđivao uzrok i mjesto smrti. Tačno je da u nalazu doktora Stankovića piše da je Jelena Marjanović ubijena u kanalu. Uvidom u spise, nisam vidio da se navodi i vrijeme njene smrti. Spisi imaju 400 strana i jučer sam ih samo prelistao u pisarnici tužilaštva. Kopije trebamo dobiti krajem nedjelje i tek tada ćemo biti u prilici da ih detaljno proučimo - rekao je Nikola Dumnić.

Iz izvora bliskih istrazi, potvrđeno je da je supervještačenje pokazalo da je Jelena grebala noktima pokušavajući da izađe iz kanala.

- Pjevačica se grčevito borila za život i posljednjim atomima snage pokušavala da izađe iz kanala. Dokazi koji su predočeni patologu doktoru Stankoviću pokazuju da je ona bukvalno grebala po blatu, pokušavajući da se izvuče iz vode i domogne čvrstog tla - navodi naš izvor iz istrage. 

Aleksandrić: Vjerujem Stankoviću

Branimir Aleksandrić, vještak sudske medicine, u izjavi za „Alo!” kaže da vjeruje u nalaz doktora Zorana Stankovića. 

- Doktor Stanković je naš najbolji patolog. Vjerujem da će sve što je napisao u nalazu odbraniti na sudu - kratko je prokomentirao dr. Aleksandrić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tražilo je da doktor Stanković uradi analizu prvobitne obdukcije, ali nije zvanično saopćeno šta je bio njegov zadatak.

- Takozvano supervještačenje se radi kada se procijeni da prvobitna obdukcija nije kvalitetno urađena. Za godinu i po od ubistva nije zvanično saopćeno kada je nastupila smrt pjevačice, niti je objavljeno kako je i gdje ubijena. Vršen je pritisak na policiju i tužilaštvo da riješe ovaj slučaj. Pitanje je ko je dao zeleno svijetlo da se krene u postupak i da li su dokazi dovoljno čvrsti da se pokrene istraga, jer zvanično ne znamo kakvi su dokazi protiv Zorana Marjanovića - kaže advokat Vilijam Paspalovski. 

Kako „Alo!“ saznaje, ispod Jeleninih noktiju nađen je DNK koji ne pripada Zoranu Marjanoviću.

- Očigledno je da je još neko umješan u zločin u Borči. Ključni dokaz za privođenje Marjanovića su DNK tragovi na odjeći jer je, između ostalog, upoređivanjem blata s pantalona Marjanovića i žrtve utvrđeno da je on bio na mjestu zločina, na nasipu - dodaje izvor.

Šipka: Neka pokažu dokaze

Forenzičar Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja iznio je ranije nalaz da je Jelena Marjanović ubijena na drugom mjestu i da je naknadno bačena u kanal. 

On je na zahtjev porodice ubijene pjevačice na osnovu djelimičnih dokaza u koje je imao uvid obavio djelimičnu rekonstrukciju događaja. 

- Mi stojimo iza svake riječi koju smo iznijeli i spremni smo da obrazložimo svaki detalj naše rekonstrukcije. Ne osporavamo ničiji nalaz, ali očekujemo da budu pokazane fotografije i dokazi koji će to argumentirati - rekao je Nenad Šipka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.