REGION

Sukob Plenkovića i Kolinde zbog predsjednika Srbije: Nije baš najbolji trenutak za dolazak Vučića u Zagreb!

Avaz.ba

1.2.2018

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da je Srbija izložbom o ustaškom logoru Jasenovac u Njujorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što, kako je naveo, službeni Zagreb neće dopustiti. 

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da su "cijela država i Vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta", prenose hrvatski mediji.

- S druge strane, Srbija je izložbom u Njujorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima - naveo je Plenković.

Mediji prenose da se Plenković nijednom riječi nije osvrnuo na najavljeni dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvatski mediji javljaju da su u Plenkovićevoj vladi bili zatečeni javnim pozivom Kolinde Grabar-Kitarović srbijanskom predsjedniku i, u neslužbenim razgovorima, ne skrivaju da se ona o tome nije prethodno konsultirala s premijerom, s kojim bi trebala sukreirati vanjsku politiku zemlje.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske rezervirano je prema dolasku Vučića u Zagrebu "u ovom trenutku".

– Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane, poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. januara 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika – navedeno je u službenom saopćenju MVEP-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, i pored izvjesnih otpora, ide u Hrvatsku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.