REGION

Čović ocijenio da će BiH naredne godine ostvariti kandidatski status

Vijesti.ba

6.2.2018

Predsjedavajući predsjedništva Dragan Čović danas je održao predavanje u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta na kojem je okupljenim akademicima, studentima i ostaloj publici govorio o političkom stanju u BiH, te o svojoj viziji uređenja BiH kako bi Hrvati i ostali narodi ostvarili svoju punu ravnopravnost.

- Jedinu budućnost hrvatskog naroda i BiH vidimo u euroatlantskom projektu - isitče Čović.

Čović je upoznao okupljene sa političkom strukturom vlasti u BiH, sa entitetima, kantonima i distriktom Brčko, te načinom njihovog funkcioniranja kroz korektiv visokog predstavnika.

- Ja duboko vjerujem da mi imamo šansi ako uozbiljimo ovaj dio svijeta, jugoistočne Evrope, istočno od Hrvatske, da postane dio evropskih integracija u periodu od 2023. do 2025., makar je nezahvalno o tome špekulisati jer se strategija EU o tom pitanju stalno mijenja - rekao je Čović.

Poručio je da je Hrvatska najveći prijatelj BiH na njenom euroatlantskom putu i dodao da je uvjeren da BiH u ovoj godini može imati kandidatski status, ali da je uvjeren da se zbog različitih odnosa u BiH to neće desiti.

Čović je ocijenio da će BiH, naredne godine ostvariti kandidatski status u EU. Osvrnuo se i na Izborni zakon BiH, te je govorio i o uticaju Turske na BiH, te je istaknuo da je Turski uticaj praktičan i ekonomski, te da se ne može precijeniti ni podcijeniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.