Cipras gleda u Skoplje, a Zaev u NATO i EU

Srna
13.02.2018 11:47

Grčki premijer Aleksis Cipras poručuje da Makedonija mora prihvatiti novi naziv koji će značiti kraj spora, ali tako da to rješenje uvaži grčki stav.

- Skoplje mora da se odrekne naziva i historije koji joj ne pripadaju - naveo je Cipras na sastanku njegove stranke Siriza. 

On vjeruje da je sastavljen naziv za vanjsku i unutrašnju upotrebu, za koje su neophodne ustavne promjene, okvir koji garantira zatvaranje problema.

Za Stavrosa Teodorakisa, lidera grčke stranke Reka, naziv Gornja Makedonija bez prijevoda na grčki predstavlja prihvatljivo rješenje, prenose makedonski mediji. 

Premijer Turske Binali Jildirim tokom sastanka s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom upozorio je da je "pogrešno da Grčka diktira zvanični makedonski naziv".

Zaev je poručio da će rješenje koje bude odgovaralo EU i NATO biti pogodno i za Makedoniju. 

On je ranije rekao da je Makedonija spremna za naziv s geografskom odrednicom bez promjene Ustava.

Makedonija i Grčka su 25 godina u sporu u vezi s nazivom te bivše jugoslovenske republike.  

Nakon dugotrajnih pregovora koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UN-a, obje zemlje odlučne su da se do ljeta to pitanje riješi.

Na posljednjem sastanku 17. januara u Njujorku medijator UN-a Metju Nimic izašao je sa setom sugestija i prijedloga, ocijenivši da je na vidiku rješenje dugogodišnjeg spora između Grčke i Makedonije. 

Makedonski i grčki ministri vanjskih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas sastali su se sinoć u Beču, a tema razgovora bila je nacrt dogovora o konačnom rješenju.

Prema makedonskim medijima, današnji susret Dimitrova, Kozijasa i Nimica bit će ključan za konačnu odluku u sporu, jer je na stolu sastavljen naziv s geografskom odrednicom, ali uz očuvanje svih aspekata međusobnih odnosa.  

Pregovori će do kraja nedjelje biti nastavljeni u Sofiji.

NA VRH