ODNOSI

Brnabić: Beograd i Priština su daleko od sveobuhvatnog rješenja

Lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku

Arhiv

Srna

4.11.2018

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da su Srbija i Kosovo daleko od sveobuhvatnog mirovnog rješenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmjeni teritorija s ciljem rješavanja kosovskog pitanja.  

- Razmjena teritorija, čak i kada bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru - rekla je Brnabić za "Financial Times".  

Ona ističe da će konačno rješenje, ako se postigne, morati da bude sveobuhvatnije i da obuhvati ljudska i manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje jezika i kulturno nasljeđe, crkve i manastire.  

- Pandorina kutija`je otvorena prije deset godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete da kažete da smo prije deset godina bili spremni da mijenjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o njihovoj promjeni - rekla je Brnabić. 

Navela je da lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku ako misle da će dijalog sa Beogradom rezultirati formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.  

- Oni moraju da se pomjere sa svoje komforne pozicije i da se sretnemo na pola puta gdje ih čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god taj kompromis bude zahtijevao - dodala je ona.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.