STAVOVI

Prekrajanje granica na Balkanu je opasno

Put Srbije u EU vodi preko priznavanja Kosova

S. N.

13.2.2019

Svi ovdje govore o dijalogu u Briselu i sporazumu. Ništa u tom sporazumu nema o promjenama i "prilagođavanjima" granica ili razmjenama teritorija. Naglašavam, u ime Njemačke, da mi ne smatramo da ove ideje koje cirkuliraju doprinose nalasku rješenja. Smatramo, zapravo, da su čak i aktivnosti koje za cilj imaju nove granice, riskantne i da će destabilizirati cijeli region zapadnog Balkana - upozorio je ambasador Njemačke pri Ujedinjenim narodima Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen).

Tokom rasprave u Vijeću sigurnosti, gdje se govorilo o situaciji na Kosovu, ovaj visoki njemački diplomata bio je više nego otvoren.

Hojzgen je predstavnik Njemačke pri UN-u od 2017. godine. Smatra se ključnim vanjskopolitičkim saradnikom kancelarke Angele Merkel.

Analitičari njegov istup u Njujorku smatraju precizno iskoordiniranim s kancelarkom.

U svom govoru on je najprije zamjerio zašto se uopće priča o Kosovu u Vijeću sigurnosti, kada govornici samo ponavljaju već poznate stavove.

Istakao je i da je "Kosovo od 2008. godine napravilo ogroman napredak". Naveo je i da razgovori u Briselu ne donose željeni napredak, te da se to mora promijeniti.

On je naglasio i da zvanični Berlin smatra da je evropska perspektiva za države regiona važna.

- Radujemo se i da Kosovo bude član Evropske unije, mjesta bez ikakvih tarifa ili trgovinskih barijera. E, onda, uvođenje tarifa na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije je protivno evropskoj perspektivi Kosova. Stoga naše prijatelje u vlasti Kosova snažno pozivam da ukinu tarife.

Istovremeno, kada je Srbija u pitanju, tamo imamo baš dobru inicijativu predsjednika te države da se formira zona slobodne trgovine na Balkanu. A ista Srbija ne dopušta ulazak kosovskih proizvoda na svoje tržište. I time direktno ruši vlastitu inicijativu o zoni slobodne trgovine - rekao je njemački ambasador pri UN-u.

Hojzgen je svoje izlaganje nastavio i u malo ciničnijem tonu.

- Kada smo već kod inicijativa Srbije, Ivica Dačić (ministar vanjskih poslova, op.a.) spomenuo je da je bilo 13 povlačenja priznanja (Kosova, op.a.). Iz izvještaja znam da je i on sam putovao u neke od ovih država. Naravno, vjerujem da se radilo o lijepim putovanjima na Karibe, po otocima Pacifika i tako dalje. Ali, ne razumijem koja je logika iza svega toga. Deklaracija o nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde ocijenjena je da je u skladu s međunarodnim pravom. Dakle, Kosovo je nezavisna država. Jedini put da Srbija uđe u EU je uspješna normalizacija dijaloga, uključujući i priznanje Kosova. Putovanjima unaokolo po svijetu i nastojanjima da neke države navedete da povuku priznanje pucate sebi u nogu. Ja i dalje ne razumijem tu logiku jer sam uvijek vjerovao da Srbija odista želi biti dio EU - istakao je Hojzgen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.