SKOPLJE

Zbog nasilja u Sobranju: Za 16 optuženih 211 godina zatvora

Sutkinja Dobrila Kacarska tokom izricanja presude istakla kako se 27. april 2017. nije smio dogoditi

Kacarska: Ponašanje policijskih službenika velika sramota. Arhiv

Fena

15.3.2019

Sud u Skoplju odlučio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju, koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine, dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi a1on.mk. 

Mitko Čavkov, bivši direktor Biroa za javnu sigurnost osuđen je na 18 godina zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i dio pripadnika osiguranja bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godina zatvora. 

Operski pjevač Igor Durlovski je oslobođen optužbi, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavještavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sutkinja Dobrila Kacarska tokom izricanja presude rekla je kako se nasilje u Sobranju iz 27. aprila nije smjelo dogoditi. 

- Nije se smio dogoditi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamćene - rekla je Kacarska.

Ona je istakla i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu spriječili nasilje, velika sramota. 

- Nažalost, policija nije postupila u skladu sa svojim ovlaštenjima. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamćene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj historiji - izjavila je sutkinja.

U ovom slučaju Tužilaštvo je teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti. Minimalna kazna za ovo djelo je deset godina zatvora. 

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 osoba je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i poslanici koji su tog "krvavog četvrtka" otvorili vrata Sobranja, Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.