SARADNJA Uoči izbora za Evropski parlament

Njemačka kancelarka danas na predizbornom skupu u Zagrebu

Dolazi i vodeći kandidat evropskih konzervativaca za predsjednika Evropske komisije

LJ.S./ Avaz.ba
18.05.2019 11:39

Sastanak Merkel i Plenkovića

Foto: Ilustracija

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi danas u Zagreb da bi se sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i učestvovala na velikom predizbornom skupu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Evropske narodne partije (EPP) uoči izbora za Evropski parlament.

Kako je najavljeno, razgovarat će se o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz provedbu Akcionog plana o pojačanoj saradnji između Vlade Republike Hrvatske i vlade Savezne Republike Njemačke.

Teme bilateralnog susreta bit će i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020., kao i Njemačke u drugoj polovini iste godine, višegodišnji finansijski okvir EU i strateški program evropske zajednice za period od 2019. do 2024. Ujedno, razgovarat će se o pripremama Hrvatske za članstvo u Shengenu i planovima za ulazak u europodručje, sprečavanju nezakonitih migracija te stanju na jugoistoku Evrope.

Inače, predizborni skup EPP-a i HDZ-a, koji će se održati večeras u "Ciboninoj" hali, dolazi i Manfred Veber, vodeći kandidat evropskih konzervativaca za predsjednika Evropske komisije.

Komentari

NA VRH