POSJETE

Vučić u Beogradu poručio Erdoanu: Osjećajte se kao kod kuće

Početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora

Vučić dočekao Erdoana. Predsjedništvo Srbjie

Piše: I. K. / Avaz.ba

7.10.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) doputovao je u Beograd. 

On je svečano dočekan ispred Palate Srbije u Beogradu, a kasnije je održan i sastanak dva predsjednika.

Izrazili su danas u Beogradu uvjerenje da će bilateralni odnosi dvije zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u posljednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Na početku sastanka u četiri oka Vučić je izrazio nadu da će ova, druga posjeta Erdoana Srbiji biti još plodotvornija.

- Sretni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osjećajte se kao kod kuće - rekao je Vučić.

Erdoan je predsjedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, također, podsjetio da Srbija i Turska ove godine obilježavaju i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za sutra je predviđen trilateralni samit Srbije, BiH i Turske, te polaganje kamena temeljca za autoput Beograd - Sarajevo.  

Inače, početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona eura. 

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj autoput gradit će se u dva pravca: Bijeljina - Sremska Rača - Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega - Kotroman dužine oko 60 kilometara. 

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača - Kuzmin predviđeno je 225 miliona eura, a za dionicu Požega - Kotroman 25 miliona eura. Projekat će se finansirati iz zajma turske "Eksim banke" i budžeta Srbije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.