REGION

Boras: Časni sude, nisam oštetio budžet Hrvatske, to je moja država koju sam branio

Zdravko mjesečno primao oko 1.800 KM

Zdravko Boras. Arhiv

Piše: M. Sm./ Avaz.ba

24.11.2019

Na Općinskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Zdravku Borasu (48) iz Ljubuškog, inače ministru unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona. 

Prema optužnici splitskog Općinskog državnog odvjetništva, Boras se tereti za prevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno za uzimanje invalidske penzije iz Hrvatske, u periodu od februara 2015. do kraja aprila 2016. godine, na koju nije imao pravo, s obzirom na to da je istovremeno bio zaposlen kao ministar.

Boras je optužen da 5. februara 2015. nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona iako je bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja penzije.

Time je, navedeno je u optužnici, oštetio državu Republiku Hrvatsku za oko 26.525 KM. Boras je iz Hrvatske primao mjesečnu penziju u iznosu od oko 1.800 KM.

- Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a odlikovan zbog zasluga u odbrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni budžet Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je. Ako je neko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO. Krivičnu prijavu protiv mene podnio je administrator jednog portala iz Hercegovine i već se tri godine protiv mene i moje porodice vodi neviđena hajka iza koje stoji paraobavještajni sistem koji me želi diskreditirati jer obnašam visoke dužnosti – kazao je Boras u četvrtak iznoseći svoju odbranu u sudnici.

Rekao je kako je tačno da je 4. februara 2015. godine zasnovao radni odnos, a nakon konsultacija s advokatom, rečeno mu je kako je dovoljno da obavijesti Penziono u Hercegovini. Naveo je i da je 18. oktobra 2013. rješenjem Ministarstva branitelja Hrvatske izgubio status RVI-ja te da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u.

U završnoj riječi zamjenica Općinskog državnog odvjetništva Silvana Kardum između ostalog navela je da je Boras zasnovao radni odnos, a to nije prijavio, očito, vjerujući da to u Hrvatskoj niko neće saznati.

Presuda u ovom sudskom sporu koji je započeo krajem prošle godine očekuje se sljedeće sedmice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.