REGION

SAD poslale poruku Kosovu: Ukinite takse na robu iz Srbije i BiH

Ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija

Kosovo. Arhiv

Avaz.ba

27.3.2020

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel (Richard Grenell), ambasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) ponovo su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, te su naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije. 

U zajedničkoj izjavi, nakon što je u srijedu izglasano nepovjerenje Vladi Kosova premijera Albina Kurtija, Grenel, Kosnet i Palmer su zajedničkoj izjavi naveli da Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel. Arhiv

- U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona - naveli su oni i poručili da su opredijeljeni da sarađuju sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

- Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Vjerujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast - piše u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a u Prištini.

Dodaje se da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulirali.

- Specijalni izaslanik predsjednika Ričard Grenel nikada nije vidio niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, željezničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju – navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.