DANAS U BRISELU

Crna Gora otvara posljednje poglavlje sa EU

Crna Gora je dobila odobrenje država članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija

Avaz.ba

Crna Gora: Na putu prema Evropskoj uniji

Foto: Agencije


Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj će i zvanično biti otvoreno Poglavlje 8 – Konkurencija, bit će održana danas u Briselu. 

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopćeno je da će, zbog situacije sa epidemijom koronavirusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji učestvovati šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić.

U ime EU, konferenciji će prisustvovati ambasadorka Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU i generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju, Christian Danielsson.

- Crna Gora je dobila odobrenje država članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je pozitivno izjašnjavanje o predlogu za otvaranje Poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER) - navodi se u saopćenju.

  • Crna Gora

    Crna Gora

    Foto: Agencije


Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć. Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što, kako je navedeno, doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti EU da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na